Vienas tokių ežerų – Ignalinos rajone telkšantis Gilūtas. Jame praėjusią vasara apsilankę Lietuvos hidrobiologų draugijos mokslininkai nustatė, kad žuvų išteklių būklė čia yra tiesiog apgailėtina.

Iš viso tyrimų metu Gilūto ežere buvo sugautos 6 rūšių žuvys – kuojos, karšiai, lynai, raudės, ešeriai ir karpiai, kurie į ežerą buvo paleisti 2015 metais. Deja, šių žuvų gausumas ežere labai mažas.

„Apskaičiavus bendrą Gilūto ežero žuvingumą (biomasę) nustatyta, kad jis 2017 m. tyrimų metu siekė 18 kg iš vieno ha bendro ežero ploto, žuvų gausa – 130 ind./ha. Pagal šiuos rodiklius galima teigti, kad Gilūto ežeras yra mažai žuvingas vandens telkinys, kuriame gausiausios žuvys – kuojos (78 vnt./ha), ir ešeriai (38 vnt./ha). Palyginti su panašaus tipo skaidraus Trakų rajono Ilgų ežero žuvingumu, tai yra lygiai 10 kartų mažesnė biomasė bei žuvų gausa”, - teigiama Gilūto tyrimus atlikusių mokslininkų ataskaitoje.

Negana to, tyrimas parodė, kad Gilūto ežere žuvys dar ir auga lėčiau nei daugelyje panašaus tipo vandens telkinių.

Mokslininkai rekomenduoja Gilūto ežerą kasmet žuvinti lydekomis, kurių čia katastrofiškai trūksta. Taip pat siūloma ežerą žuvinti sykais ir unguriais, kurie čia galėtų rasti geras sąlygas.