Ir nieko nuostabaus: šią šalį – žemyną iš visų pusių supa vandenynai ir jūros, o pietrytinėje šalies dalyje, kur susitelkusi didžioji Australijos gyventojų dalis, yra gausu ir upių bei kitų gėlo vandens telkinių. Galų gale, nereikia pamiršti, jog Australija garsėja, kaip viena turtingiausių ir aukščiausią pragyvenimo lygį turinčių šalių, tad žmonės čia turi daugiau laiko ir galimybių kokybiškai praleisti laisvalaikį.

Ši valstybė taip pat yra viena pirmaujančių pasaulyje ir pagal žmonių laimės gerovės ir indeksą, kuris, nenustebčiau, galbūt, dalinai ir slypi, žvejybos, kaip laisvalaikio praleidimo būdo populiarume. Na, ir žinoma, kultūrinis paveldas. Australija – buvusi Anglijos kolonija ir šiandien dar priklausanti Britų sandraugai. O mes juk žinome, kur gimė dauguma šiuolaikinių žūklės būdų.

Žvejybos turizmas šioje šalyje yra viena iš nacionalinio ūkio šakų, tiesiogiai palaikoma valstybės. Pasak statistikos, 3,4 mln. vietinių meškeriotojų kasmet išleidžia 2,2 mlrd. Australijos dolerių (apie 1,38 mlrd. Eurų) žūklei ir su ja susijusioms paslaugoms. Iš jų apie 170 mln. sukuria masalų ir įrangos gamintojai, apie 500 mln. – laivų ir katerių, kitos įrangos nuoma.

Savo indėlį įneša ir tarptautinis turizmas – šią šalį taip pat aplanko nemažai žvejybinių turistų iš Amerikos, Europos, Japonijos, Kinijos ir kitų šalių, kurie čia kasmet išleidžia apie 200 mln. JAV dolerių. Populiariausia tarp turistų, žinoma, yra didelių žuvų žūklė vandenynuose. Tokių kaip gigantiškieji juodieji marlinai, ar mažesni jų „pusbroliai“ mėlynieji, kardžuvės, tunai, GT (karangės) ir eilė kitų, sutinkamų pietų pusrutulyje. Iš viso Australijos pakrantėse gyvena ir gali tapti laimikiu apie 2000 rūšių žuvų. Taigi, rinktis tikrai yra iš ko!

Vidaus vandenyse gyvena kažkada iš Anglijos ir Amerikos introdukuoti margieji, vaivorykštiniai ir kitų rūšių upėtakiai. Tačiau garsiausia Australijos gėluose ir lengvai sūriuose vandenyse gyvenanti žuvis yra barramudi – milžiniški ešeriai, galintis pasiekti net 1,4 m ilgį ir 40 kilogramų svorį. Ši žuvis pasižymi ir nepaprasta jėga, apie kurią sklinda legendos.

Tiesa, Australijoje gyvena ir dar viena gėlųjų vandenų žuvis, apie kurią joks australas meškeriotojas nekalbės, bent kartą neištaręs vieno žodelio, prasidedančio raide „f“... Tai mums gerai pažįstamas karpis. Atkeliavęs į Australiją dar Viktorijos epochoje, tolimaisiais 1869 m. , karpis dėka itin palankių sąlygų ir milžiniško vislumo taip išplito, kad pradėjo ardyti unikalią šalies ir trapią ekologinę pusiausvyrą ir privertė sunerimti net Australijos vyriausybę.

Pagauto karpio Australijoje jokiu būdu negalima paleisti atgal, o taip padariusiam gresia nemenka bauda. Kuriamos vis naujesnės technologijos, kaip kovoti su šių žuvų plitimu, pradedant cheminiu vandens telkinių nuodijimu, karpių išgaudymu tinklais ar net elektra. Paskutiniu metu, rodos, populiarėja kova su karpiais pasitelkiant specialiai šioms žuvims sukurtą herpes viruso atmainą.

Populiariausia žvejyba tarp vietinių gyventojų yra žūklė jūroje dugnine nuo kranto (populiariau vadinama surf). Kadangi dauguma australų gyvena prie jūros, tai įprasta po darbo ar savaitgalį su šeimyna ar draugais nuvažiuoti į paplūdimį ir užsimetus dugnines, atsidarius alaus skardinę ar vyno butelį, užsikūrus barbekiu, gerai praleisti ten laiką. O ką tik pagautą žuvį čia pat iškart iškepti ar kitaip paruošti ir suvalgyti . Šis laisvalaikio praleidimo būdas yra kone australų identiteto dalis.

Mano bičiulis Gediminas Šaučiuvėnas, prieš kelis metus viešėjas ir žvejojęs šioje šalyje tvirtino, kad niekur nematė taip gyvenimu besidžiaugiančių ir laimingų žmonių, kaip Australijoje. Kaip ir taip gerai įrengtos turistinės ir žvejybinės infrastruktūros. Beje, meškeres čia įprasta vežiotis į žvejybą pritvirtintas tiesiai prie automobilių (vagysčių nėra). Todėl egzotiškai atrodo penktadienio vakarą važiuojantys automobiliai, su pritvirtintomis meškerėmis.

Australai gali didžiuotis ir tuo, jog pas juos yra vienas didžiausių pasaulyje žvejojančių vaikų ir jaunimo (iki 18 metų) procentas. Tai sufleruoja, kad ir ateityje žūklė čia bus populiari ir nepraras savo pozicijų. Kitaip tariant – gali australams tik pavydėti. Nieko daugiau nebepridursi.

Pagrindiniai faktai apie žūklę Australiją:

  • Meškeriotojų skaičius šalyje – apie 3,4 mln. (17,1 proc.)
  • Vietos meškeriotojai per metus išleidžia apie 1,38 mlrd. Eur
  • Sukuriamų mėgėjiškos žūklės darbo vietų skaičius- apie 90 000
  • Žūklės turizmas duoda apie 176 mln. eurų pajamų
  • Galima pagauti iki 2000 žuvų rūšių.
  • Populiariausios žuvys – baramudi, juodieji ir mėlynieji marlinai, kardžuvės, GT, visų rūšių upėtakiai ir kt.