Rusijos vyriausybė šį rudenį uždraudė bet kokią verslinę omulių žvejybą. Omuliai – tai į sykus panašios lašišinių šeimos žuvys, kurios yra labai svarbios viso Baikalo regiono ekonomikai. Visgi besaikis šių žuvų gaudymas tęstis nebegali.

Mokslininkai teigia, kad bendra Baikalo omulių biomasė per pastaruosius 15 metų sumažėjo daugiau kaip dvigubai – nuo 25 mln. iki 10 mln. tonų. Pasak ežero tyrinėtojų, didžiausią įtaką tam turėjo brakonieriavimas ir verslinė žvejyba, bet yra ir daugiau priežasčių, o kai kurios jų kol kas neaiškios. Reikėtų atlikti daugiau tyrimų, kurie padėtų atsakyti, kas keičia Baikalo ekosistemą.

Ir nors Rusijos vyriausybė pastaraisiais metais didina finansavimą Baikalo ežero tyrimams, mokslininkai neslepia, kad juos pasiekia tik nedidelė dalis šių lėšų. Kiti pinigai, kaip dažnai nutinka Rusijoje, kažkur pradingsta.

Baikalo ežeras, kurio didžiausias gylis siekia 1,7 kilometro, yra saugomas UNESCO organizacijos. Ji prieš kelis mėnesius išreiškė susirūpinimą dėl ežero likimo ir pažymėjo, kad šio vandens telkinio ekosistema „patiria didelį stresą”.