Didžiojoje Britanijoje, kurioje žiemos labai panašios į mūsų lapkritį, šapalus žvejai labai sėkmingai gaudo ir šaltuoju metų laiku. Negana to, jie teigia, kad tokiu metu išauga tikimybė sužvejoti rekordinį šapalą.

Šapalus britai žiemą dažniausiai gaudo plūdinėmis meškerėmis, masalą leisdami pasroviui tose vietose, kur tokiu metu ir laikosi šapalai – duobėse žemiau rėvų, vandens srauto sulėtėjimuose, prie stačių paplautų krantų ir panašiai. Šapalų žūklės šaltuoju metų laiku specialistai sako, kad natūraliai su srove plukdomam masalui šios žuvys anksčiau ar vėliau vis tiek neatsispiria, tik svarbu tą masalą parinkti teigiamai. O masalai rudenį kiek skiriasi nuo naudojamų tada, kai šilta, kai visa upė net verda nuo gyvybės.

Pasak britų šapalautoju, vėlyvo rudens masalas Nr. 1 yra sliekai, geriausia naktiniai. Rudenį upių vandens lygis dažniausiai būna pakilęs, srautas plauna dirvožemį, kartu išplaudamas ir jame pasislėpusius sliekus. Tad šis masalas šapalui atrodo itin natūraliai, nes tai maistas, kuris šiuo metu itin dažnai atsiduria jo skrandyje.

Antrąją vietą geriausių masalų sąraše užima sūris ir balta duona arba iš abiejų šių produktų suminkyta tešla. Šapalų žūklės ekspertai teigia, kad šis masalas itin gerai veikia šaltame vandenyje, nesvarbu, ar už lango dar pavasaris, ar jau ruduo.

Trečioji vieta atitenka virtoms krevetėms. Nors šapalai krevečių nėra matę gyvenime, jų mėsa šioms žuvims labai patinka. Be to, krevetės puikiai laikosi ant kabliuko, skleidžia išraiškingą kvapą, o dėl savo spalvos žuvims yra gerai matomos net ir drumstame vandenyje.