Ar valyti žūklavietę?

Lynai gyvena ten, kur daug vandenžolių. Kuo daugiau vandenžolių – tuo geriau, tuo daugiau lynų plaukioja. Tačiau žvejoti tokiose vietose labai sudėtinga, o net ir sulaukus kibimo lynas dažnai įsipainioja į žoles ir tenka atsisveikinti su pavadėliu. Dėl to kai kurie žvejai prieš žvejodami ima į rankas grėblį ir juo gerai prasieina per dugną, jį išvalydami. Ar verta taip daryti? Jei lynų žūklei teturite vieną ar du vakarus, tikrai neverta. Lynai yra atsargios žuvys, tad dugne netikėtai atsivėrusi vieta juos tikrai išgąsdins ir bent kelias dienas jie jos vengs. Jei turite nuolatinę vietą, kurią lankote ir jaukinate visą sezoną, dugną galima ir valyti. Nuolat jaukinant lynai prie tos vietos pripras ir net savo žuviškose smegenyse sujungs švarų plotą ir gausų maistą į loginę seką.

Kuo jaukinti?

Lynus būtų galima vilioti ir biriais jaukais, bet dažnai tai neįmanoma, nes stipriai suspausti jauko rutuliai tuoj pat prasmenga dugno augalijoje ir dumble, o nesuspausti akimirksniu sutraukia tuntus ramiai žvejoti neleidžiančios smulkmės. Apie vieną patikrintą lynų jaukinimo būdą, vadinamuosius saldainius, KABLYS.lt jau rašė. Tačiau kai kuriuose vandens telkiniuose lynai labiau mėgsta mėsišką valgį. Tuomet galima granules maišyti su nemažu kiekiu kapotų sliekų, musės lervų ir jų kokonų. Šį mišinį šiekt tiek sudrėkinti, tiek, kad granulės imtų skęsti ir ranka ar laidyne mesti į žūklavietę. Lynus dažniausiai gaudome prie pat kranto tad gerų aerodinaminių savybių jam nereikia.

Ką verti ant kabliuko?

Naktinis sliekas, konservuoti kukurūzai ir vandens sraigių mėsa – tai šventoji lynų žūklės trejybė. Bet kiekvienas patyręs lynautojas ne kartą yra susidūręs su situacija, kai žuvų tikrai yra, matyti jų nuo dugno rausimo kylantys burbuliukai, bet kibimo nesulaukiama ant jokio masalo. Ką tuomet daryti? Bandyti viską iš eilės – makaronus, virtą dešrą, krevetes, mikrogranules, mažus baltyminius kukulius, duoną. Jei lynų žūklavietėje yra, kas nors vis tiek suveiks.