Tinkamas pasiruošimas

Vienus iš pirmųjų kartų, gaudant vėgėles Nemuno žemupyje, teko pavydžiai stebėti kolegas, pasistačiusius palapines, turinčius generatorius, dujines krosneles ir visą kitą komfortiškai žūklei būtiną atributiką. Teko tik susigūžus prie menko lauželio stebėti patogiai meškeriojančius žvejus ir dėtis viską domėn. Gruodžio naktys retai kada būna maloniai šiltos, todėl komfortas tokio tipo žūklėje labai svarbus. Nepatingėkite pasirūpinti tinkama užuovėja, šiltu maistu ir patikėkite – tai tikrai pagerins ne tik jūsų savijautą, bet ir kibimą. Nes jūs tiesiog norėsite žvejoti, o ne galvosite apie šiltą lovą.

Neįmantrūs įrankiai ir masalai

Nemuno žemupys – tikrai ne vieta subtiliems įrankiams. Tvirti kotai, ritės, valai, sunkūs svareliai šioje žvejų Mekoje puikiai randa savo vietą. Ne kartą teko stebėti vietinius, meškeriojančius su antikvarinio statuso vertais žūklės įrankiais ir puikiai gaudančius marmurines plėšrūnes. Kibimo signalizatorių tokio tipo žūklėje puikiai atstoja medinės vytelės. Jos įsmeigiamos šalia meškerykočio, vytelės viršūnėje padaroma įpjova ir į ją įspraudžiamas valas. Galima šakaliuką ir „modernizuoti“ – ant jo užkabinti žvejybinį skambaliuką.

Vėgėlė

Na, kas labai nori gaudyti šiuolaikiškai, gali naudoti ir feeder tipo dugnines. Bėda ta, kad jų žiedeliai yra pakankamai maži ir esant minusinei temperatūrai greitai užšąla. Šiuo atveju tinkamesni yra lengvesnės klasės karpiniai meškerykočiai. Jų didelio skersmens žiedeliai gelbsti ir tada, kai Nemune stipriai neša visokio plauko žoles. Apsivyniojusios aplink valą, jos lengviau praeina pro didesnio diametro meškerės žiedelius.

Masalai? Tai – patys paprasčiausi naktiniai sliekai arba žuvies gabaliukas. Vietiniai meškeriotojai labai vertina šviežios jūrinės žuvies, tokios kaip strimelė, išpjovas.

Vėgėlė, medžiodama grobį, dažnai pasikliauja uosle, todėl visokie purškiami kvapai taip pat pagerina jų kibimą.

„Mitinės“ dambos

Nemuno dambos ir šalia jų esantys upės pagilėjimai ir sulėtėjimai – tikrai dėmesio vertos vietos vėgėlių žūklei. Tokiose žūklavietėse derėtų užmesti kelias meškeres: vieną netoli pagrindinės srovės, kitą – pačioje duobėje arba šalia jos. Nereikėtų mėtyti tik į vieną tašką. Marmurinė plėšrūnė yra migruojanti žuvis, todėl dažnas masalo gulėjimo vietos keitimas atneša puikių rezultatų.

Atsiminkite, kad susiruošus į Nemuno vėgėlių žūklę, reikia turėti specialius leidimus. Jei meškeriosite pasienio ruože su Rusijos Federacija, reikia turėti leidimą, išduotą Lietuvos pasienio tarnybos, leidžiantį būti tam tikru laiku konkrečiame upės ruože. Jeigu meškeres norėsite užmesti Nemuno deltos regioniniame parke, teks įsigyti specialią meškeriotojo kortelę.