1. Naudokite tvirtus įrankius

Visų UL įrankių mėgėjai gal ir nustebs, bet ilgas žuvies varginimas ir traukimas nieko gero nežada, todėl pakankami tvirti įrankiai, leidžiantys kuo greičiau žuvį išvesti į krantą, yra viena iš pagrindinių taisyklių, norint teisingai vadovautis principu „Pagavai – paleisk“. Na, nebent jūs tikrai žinote, kad gaudomos žuvys bus nedidelės ir jums tikrai pakaks įrankio galios.

2. Stenkitės nekelti žuvies iš vandens

Geriausia žuvį, dar esančią vandenyje, išlaisvinti nuo kabliuko ir paleisti atgal gimtąją stichiją. Jei labai norima gražios fotografijos, prilaikant žuvį ties pilvu (jei didesnė – ir ties uodega), su šlapiomis rankomis, pirštinėmis ar per gumuoto graibštelio tinklą galima pakelti ją šiek tiek virš vandens. Na, o jei jūs vis tiek norite ją įsitempti į krantą, laikykite žuvį vertikaliai, kiek galima arčiau žemės paviršiaus, ir būtinai guldykite ant šlapio graibštelio tinklo ar demblio. Jokiu būdu nekelkite žuvies vertikaliai už uodegos, žiaunų ar žandenų!

Kaip paleisti žuvį

3. Leiskite žuviai atsigauti ir gražiai paleiskite

Kartais nepavykus žuvies greitai ištraukti ar dėl kitų priežasčių ji sunkiai atsigauna. Tekančiame vandenyje atsukite žuvies galvą prieš srovę ir „pastumdykite“ žuvį pirmyn ir atgal. Stovinčiame vandenyje darykite tai „nupiešdami“ vandenyje savotišką aštuoniukę. Jokiu būdu nemeskite žuvies atgal į vandenį. Net ir pati mažiausia žvynuotoji nusipelno žvejo pagarbos.

Kaip paleisti žuvį

4. Stenkitės naudoti kabliukus be užkarpėlių

O dar geriau – vienšakius be užkarpėlių. Netgi ant spiningo masalų pakeitę kabliukus į vienšakius, padarysite žuvims kur kas mažiau žalos, nei gaudydami su trišakiais. Ypač tai aktualu gaudant upėtakius ir kiršlius.

Kaip paleisti žuvį

5. Žuviai giliau įrijus masalą – nukirpkite valą

Kartais taip nutinka, kad jūsų masalas atsiduria giliai žuvies nasruose. Nesistenkite jo visais įmanomais būdais iškrapštyti – tiesiog nukirpkite valą. Tai žuviai padarys kur kas mažiau žalos, nei „gerklų“ draskymas. Žinoma, visada turėkite masalui iš žuvies nasrų išimti skirtus įrankius: įvairias replytes, korcangus, kabliuko išėmiklius, bet kartais ir jie nepadeda.