Ką gaudyti, kur mesti, kaip jaukinti? Šie klausimai neišvengiamai kils atkeliavus prie vandens telkinio, apie kurį surinkta informacija tesako, jog čia gyvena įvairių rūšių žuvys.

Lengviausias pasirinkimas – kuojos. Bet, žinoma, šių žuvų gaudymas jūsų greičiausiai nedomina. Nors pasirinkus kuojų žūklę kibimų bus daug, žuvų dydžiai greičiausiai nebus įspūdingi. Neįdomu.

Galima taikytis į karšius. Tačiau kokia tikimybė atrasti tas vietas, kurias žvejai vadina “karšių stalu”, kuriose nuolat lankosi didelės didelių karšių bandos, jei prie ežero ar tvenkinio atvykote tik savaitgaliui? Akivaizdu, kad nedidelė. Kur kas realesnis variantas, kad nepažinodami vandens telkinio gaudysime tik nedidelius, iki kilogramo sveriančius karšiukus, o didesnė žuvis bus nebent atsitiktinis laimikis.

Tad jei norime sugauti gražių žuvų, galbūt verta tikslingai užsiimti lynų žūkle. Šios žuvys puikiai jaučiasi tiek dideliuose, tiek mažuose vandens telkiniuose, o jų buveines nesunkiai gali nustatyti net ir nepatyręs meškeriotojas.

Prie kokio vandens telkinio bebūtume atsidūrę, lynus gaudysime ten, kur seklu, kur gausiai auga įvairios vandenžolės. Tačiau nereikėtų skubėti vos išlipus iš mašinos mesti meškerių ir laukti kibimo. Kur kas geriau ramų vakarą, leidžiantis saulei, pasivaikščioti pakrante ar pasiplaukioti valtele ir rasti tas vietas, kuriose lynai lankosi.

Tas vietas nustatyti nebus sudėtinga. Judantys vandens žolių stiebai, į paviršių kylantys vandens burbuliukai išduos tuos plotus, kuriuose lynai maitinasi ir knisa dugną. Būtent tokios vietos turi tapti mūsų žūklaviete. Kitaip tariant, kai žūklei neturime daug laiko, turime patys surasti lynus, o ne mesti jauką ir laukti, kol jie atplauks į pajaukintą vietą, nes tai gali užtrukti ilgiau nei būsime prie vandens.

Žinoma, gaudydami lynus vis tiek jaukinsime, net ir gaudydami ten, kur šios žuvys ir taip nuolat sukiojasi. Kuo jaukinti – kiekvieno meškeriotojo reikalas, juk visi turime jaukus, kuriais tikime labiau nei kitais. Visgi visuomet verta į jauką dėti musės lervų ir šutintų kanapių sėklų. Šiuos jauko priedus lynai labai mėgsta, o svarbiausia, kad savo išvaizda jie primena įvairius dugno moliuskus ar kriaukleles – natūralų lynų maistą. Todėl iš niekur staiga atsiradęs jaukas lynams sukelia mažiau įtarimų.

Tiesa, jei vandens telkinyje yra labai daug smulkmės, gali tekti rinktis stambesnį jauką – kukurūzus, žirnius, granules ar net baltyminius kukulius.