Lydekos yra vienos iš plėšriausių žuvų ir prieš 30 metų ji buvo laikoma netgi pabaisa. Kaip ir visi laukiniai gyvūnai jos yra prisitaikėlės ir jų maitinimasis būna labai įvairus priklausomai nuo gyvenimo būdo ir metų laiko.

Po inkubacijos lydekų mailius būna panašus į mažą lervą, kuri gyvena prisitvirtinusi prie savo maitintojo. Ji būna nuo 8 iki 9 mm ilgio ir yra lengvas grobis žuvims ir kitiems vandens gyvūnams. Tokiu būdu ji gyvena apie 6 – 9 dienas, ir yra ypač priklausoma nuo aplinkos sąlygų (vandens lygio, srovės, temperatūros, vandens struktūros) ir kitų gyvūnų.

Vėliau ji palieka savo maitintoją ir išsitiesusi horizontaliai pradeda plaukti. Mailius pradeda maitintis. Mažasis pabaisa yra alkanas. Keletas kiautuotų vėžiagyvių, lervų ir kelių centimetrų ilgio mailius yra ryjantis ir augantis grobuonis. Mailius auga greitai, kažkur po 1 centimetrą per savaitę ir taip 6 – 8 savaites. Šios minutės gyvam planktonui (dafnijos, ciklopai) yra paskutinės, jos dingsta žuvies pilve, kuris atrodo didesnis nei galva.

Nuo trečios savaitės dafnijos yra pakeičiamos didesnėmis lervomis, įskaitant uodo trūklio lervas, gerai žinomas žvejams. Nuo šeštos savaitės keletas mažesnių žuvelių iš kitų rūšių (pavyzdžiui ešerių) būna išgraibstyti. Jauna lydekaitė, nors ir maitinasi kirmėlėmis ar lervomis, laikas nuo laiko tampa tikrai plėšria žuvimi.

Visų rūšių lydekos gaudo tą grobį, kuris yra lengviausiai sugaunamas. Tai tinka visiems laukiniams gyvūnams, taigi nėra jokios priežasties dėl kurios tai netiktų žuvims.

Pavasario pradžioje, kai atbunda gamta, pirmiausias žingsnis – žuvys pradeda neršti. Šiek tiek neatsargesnės žuvys tampa lydekos grobiu. Kadangi buožgalvių yra labai daug, lydekoms tereikia išsižioti, kad juos sugautų.

Tuo pačiu metu kuojos išlenda iš savo sustingimo ir prisideda prie meniu. Pavasarinis lietus atneša keletą besiraitančių kirmėlių. Birželį yra jų pakilimas: vanduo pilnas varlių, buožgalvių, kuojos neršia, be to apstu karšių ir aukšlių mailiaus. Vėžiai tuo metu pradeda savo keitimąsi. Lydekos jais maitinasi visus metus.

Rudenį prie savo raciono sąrašo lydekos prideda keletą sliekų, kurie nukrenta į upes lyjant. Taip yra iki vidurio žiemos, kada visi gyventojai, įskaitant ir lydekas, atrodo sustingę ir maitinasi ne taip aktyviai.

Žuvų dalis maiste yra nemaža. Lydekų racioną sudaro apie 40 – 60 procentų žuvies, o kitą dalį sudaro vėžiagyviai, varlės ir kirmėlės. Kartais lydeka puola jaunus paukščiukus ir žiurkes.

Yra sakoma, kad lydekos suėda tiek maisto kiek jos sveria. Tai teisinga per pirmas jų gyvenimo savaites, bet po to taip nebūna. Kaip lydeka sverdama kilogramą, gali suryti 1 kilogramą žuvies per 24 valandas? Ji turi tik vieną skrandį! Tikrovėje lydekos turi sumedžioti 4 – 5 kilogramus grobio, kad priaugtų 1 kilogramą svorio.