Lynus dažniausiai gaudome visai netoli kranto, tad geriausias įrankis jaukinti šioms žuvims yra ilgas tvirtas teleskopinis kotas su gale pritvirtintu puodeliu. Tokius naudoja ilgomis meškerėmis be ričių gaudantys žvejai sportininkai. Į puodelį tiesiog dedamas norimas jaukas, tuomet jis nugabenamas prie plūdės ir tiesiog išverčiamas.

Jaukinimas puodeliu turi tris esminius privalumus. Pirma, jauką galime sukoncentruoti į daug mažesnį tašką nei mėtydami jį ranka. Antra, labai tiksliai galime paduoti net tokį jauką kaip sauja kukurūzų ar kitokių grūdų, kurie metant ranka išsibarsto gana plačiai. Trečia, toks jaukinimas yra tylus, o paduotas jaukas ramiai ir natūraliai skęsta nuo paviršiaus iki dugno, nekeldamas žuvims įtarimo.

Beje, pradedant žūklę neverta iškart ant dugno supilti kalnelio jauko ir ant jo tupdyti kabliuką su masalu. Lynų žūklės specialistai sako, kad jauko kiekis pirmiausia priklauso nuo pačios žūklavietės.

Jei žinote, kad jūsų pasirinktoje vietoje lynų tikrai yra, kad jie čia lankosi ir maitinasi, neberkite daug jauko. Geriau vienas nedidelis puodelis stambių kąsnelių ir viskas. Po kiekvieno kibimo vėl berkite tokį patį puodelį. Šiuo atveju tiesiog svarbu, kad prie jūsų masalo visuomet būtų vienas kitas gardesnis kąsnelis, kuris sulaikytų lynus.

Kas kita, jei jūsų tikslas lynus ne sulaikyti, o prisišaukti. Tuomet jauko verta berti daugiau, jis gali būti kvapnesnis, turėti daugiau smulkių dalelių, kurios, žinoma, sutrauks smulkmę, bet ir lynų dėmesį atkreips iš toliau. Tačiau, kai lynai jau pasirodys, kai sugausite pirmąją norimą žuvį, pradėkite jaukinti taip, kaip aprašyta aukščiau.