Fotografuodami po vandeniu, mokslininkai ištyrė, kaip žuvys mato objektus, esančius ne po vandeniu. Suprasti, kaip sausumos pasaulis atrodo povandeniniams stebėtojams, galima ir paprastesniu būdu – nuleidžiant po vandeniu veidrodį. Su tam tikru nuolydžiu, veidrodyje atsispindės krante esantys objektai.

Norėdami pasislėpti nuo žuvų akių, turėtumėte pamiršti ryškiaspalvius drabužius. Matydama ryškiais drabužiais apsirengusį žmogų, žuvis apsidrausdama nuplauks toliau nuo jo.

Žuvų gebėjimas matyti visas ant kranto esančias detales ir pastebėti, kas ten vyksta, taip pat priklauso nuo vėjo stiprumo ir vandens skaidrumo. Kai nėra vėjo, vanduo nebanguoja, todėl žuvys susidaro daug geresnį vaizdą apie viską, kas yra netoliese.

Kai vanduo neramus, net jei banguoja nežymiai, žuvims labai sunku detaliai matyti visus kranto objektus. Bangos smarkiai iškraipo žuvies vaizdinį supratimą apie viską, kas yra ant kranto.
Atstumas po vandeniu, iš kurio žuvis gali aiškiai matyti viską, kas vyksta aplink ją, yra 1,5 – 2 metrai.

Tačiau verta žinoti, kad didelius objektus ir ryškios spalvos daiktus žuvys mato iki 12 metrų atstumu.
Kai žuvis stebi krantą iš vandens, susidaro vadinamosios aklosios zonos, kuriose jos negali nieko matyti. Šios zonos priklauso nuo stebėjimo kampo, kuriame viskas, kas yra ant vandens telkinio kranto, paslėpta nuo žuvų akių. Pavyzdžiui, stebėdamos smailiu kampu žuvys negalės matyti krante esančių objektų. Žinios apie akląsias zonas gali būti labai naudingos žvejybos metu.

Ką daryti, kad jūsų nepastebėtų?

  • Atsitraukite toliau nuo kranto. Dėl lūžio efekto vanduo veikia kaip lęšis, todėl prie vandens telkinio esančius objektus žuvys pastebi lengviau;
  • Ieškokite žūklavietės, kurioje krantas nebūtų pernelyg status;
  • Sekliose vandens telkinio vietose turėsite daugiau galimybių likti nepastebėtas;
  • Verčiau žvejokite atsisėdę, taip būsite mažiau matomas.