Vasaros viduryje visiškai nekimba, o pradeda kibti maždaug apie rugpjūčio vidurį ir gerai kimba iki rudens.

Geriausia gaudyti balandžio ir rugsėjo mėnesiais. Lynas intensyviai kimba ryte – nuo saulės patekėjimo iki 10 – 11 val, taip pat ir vakare – prieš saulėlydį. Lynas gyvena ežeruose, tvenkiniuose, ramiuose upių užtakiuose, senvagėse, kur yra daug įvairių augalų ir dumblo.

Lynas meškeriojamas netoli nuo kranto tarp augalų, 1 – 2 m gylyje. Labai gera meškerioti tose vietose, kuriose lynas maitinasi – nenutrūkstama virtinė vandenyje kylančių dujų burbulų dažnai rodo, kad toje vietoje, dumble, rausiasi, ieškodamas maisto, lynas.

Gaudomas plūdine meškere. Masalassliekai, uodų lervos, duona ir kt. Masalas turi gulėti dugne, o jeigu dugne yra labai daug dumblo, kuriame jis gali nugrimzti, turi kabėti prie pat dugno. Jeigu dugnas yra švarus, t. y. nėra dumblo ir augalų, tada lyną patartina jaukinti. Jauku naudojama 1 – 2 cm dydžio slieko gabaliukai, uodų lervos, virtos bulvės, duona. Meškeriojant masalu gali būti sliekas arba uodo lerva. Patartina meškerioti vienu metu keliomis meškerėmis su skirtingais masalais.

Masalą lynas ima labai pamažu, tiesiog tingiai. Iš pradžių jis masalą lyg čiulpia, o tai matyti iš nežymaus plūdės virpėjimo. Vėliau plūdė pamažu slenka į šoną, palaipsniui pasinerdama į vandenį. Tuo momentu reikia užkirsti. Retkarčiais lynas ima masalą staigiai, iš karto panardindamas plūdę.

Užkirstas lynas, ypač stambesnis, atkakliai ir ilgai priešinasi, mėgina pasislėpti. Pasislėpęs lynas nejuda iš vietos net keletą minučių. Tokiu atveju negalima jo tempti jėga, bet reikia kantriai palaukti, kol jis pradės judėti, ir po to galima jį vilkti į krantą, tačiau vistiek pirmiausia reikia stengtis lyną nuvarginti ir tik tada vilkti.