Karpiai yra šiltamėgės žuvys, kurios komfortiškiausiai jaučiasi ir aktyviausiai maitinasi, kai vandens temperatūra pasiekia 20 laipsnių. Rudenį vėstant vandeniui karpių aktyvumas mažėja, tačiau iki tam tikros ribos išlieka pakankamai aukštas, nes žuvys skuba kaupti riebalų atsargas prieš artėjančią žiemą.

Kalbant apie karpių žūklę rudenį reikia žiūrėti ne į kalendorių, o į vandens temperatūrą matuojančio termometro parodymus. Karpininkų pasaulyje kone visuotinai yra priimta, kad riba, nuo kurios karpiai darosi beveik nebeaktyvūs, yra 12 laipsnių. Kol vandens temperatūra nenukrenta žemiau šios ribos, karpius galima sėkmingai gaudyti.

Tačiau net ir vandeniui atšalus žemiau 12 laipsnių šių žuvų žūklės sezonas dar nebūtinai baigiasi. Viskas priklauso nuo to, koks bus ruduo ir ar jis dar padovanos kelias šiltesnes dienas.

Net ir lapkričio mėnesį būna dienų, kai oro temperatūra perkopia 10 lapsnių, o jau visiškai atšalęs vanduo per dieną ar dvi taip pat pašyla pora laipsnių. Tokios dienos – tai metas, kai vėl galima pabandyti sugauti karpį.

Net ir keliais laipsniais sušilęs vanduo vėl suaktyvina karpius, kurie skuba pasinaudoti paskutine galimybe papildyti skrandžius prie žiemą. Tad ir 7-9 laipsniai nėra per mažai, jei prieš tai vandens temperatūra buvo nukritusi, pavyzdžiui, iki 5 laipsnių. Tokią dieną galima sulaukti tikrai nemažai kibimų. Ypač žuvų suaktyvėjimas pastebimas telkiniuose, kuriuose karpių yra daug, o žuvų konkurencija dėl maisto didesnė.

Tad, kaip matote, karpius galima gaudyti ir gana vėlyvą rudenį, jei tik tam susidaro palankios sąlygos. Tiesa, jos pradžiugina ne kiekvieną rudenį.