Čia pateikiame 6 priežastis, dėl kurių neturėtumėte vaišinti savo katės žalia žuvimi:

  1. Helmintai (parazitinės kirmėlės). Žalia žuvis yra lengviausias būdas užsikrėsti opisthorchiaze, liguloze, klonochoze ir t.t. Parazitai gali sukelti rimtas sveikatos problemas ir net gyvūno mirtį.
  2. Urolitiazė (inkstų ir šlapimo takų akmenligė). Žuvyje yra daug fosforo ir magnio, dėl kurių šlapimtakiuose formuojasi akmenys.
  3. Avitaminozė (liga, atsirandanti, organizmui ilgą laiką negavus jokio vitamino). Kai kuriose žuvyse yra fermento tiaminazės, kuris naikina vitaminą B1, todėl katėms gali išsivystyti anemija. Taip pat sutrinka vitamino K sintezė. Dėl to pablogėja kraujo krešėjimas ir gyvūnas gali mirti dėl vidinio kraujavimo į kepenis.
  4. Kaulai. Smulkūs kaulai – labiausiai paplitusi burnos ertmės, stemplės ir skrandžio sužeidimų priežastis. Esant blogam kraujo krešėjimui, bet koks vidinis kraujavimas gali būti mirtinas. Stambus kaulas gali užstrigti gerklėje.
  5. Alergija. Žuvis yra labiausiai kačių tarpe paplitęs alergenas.
  6. Priklausomybė. Žuvis sukelia priklausomybę ir katė gali net išvis atsisakyti kito maisto. Tuo ji tik dar labiau pablogintų savo sveikatą.

Žinoma, anksčiau katės nesimaitindavo specialiu kačių maistu. Bet iki pažinties su žmogumi jos nesimaitindavo ir žuvimi, nes negalėdavo jos pagauti. Pagrindinis kačių racionas buvo smulkūs graužikai ir paukščiai. Na, o jei visgi norite palepinti savo katę žuvimi, štai ką pataria veterinarai:

  • duokite tik geros kokybės žuvį (jūrų lydeka, menkė, otas);
  • būtinai ją išvirkite, taip žus parazitai, suirs tiaminazės fermentas, suminkštės kaulai;
  • išimkite didžiuosius kaulus, bent jau stuburą ir galvą;
  • duokite katei žuvies ne dažniau kaip kartą per savaitę.