Apie šamų žūklėje naudojamus masalus prikurta pačių įvairiausių legendų. Yra tekę skaityti, kad puikus masalas ilgaūsiams yra ant keptuvės paskrudinti žvirbliai, pašvinkusios kiaulės kepenys ir panašūs neįkvepiantys dalykai.

Bet jei pasikalbėtumėte su patyrusiais šamautojais, sužinotumėte, kad iš tikrųjų jie naudoja ne taip jau daug masalų ir dviračio neišradinėja. Tad štai geriausių masalų šamams topas.

Naktiniai sliekai

Neabejotinai populiariausias masalas, visiška šamų žūklės klasika. Ant kablio reikia verti visą kuokštą naktinių sliekų. 6-7 besiraitantys stori kirminai tikrai labai vilioja ilgaūsius. Keliems sliekams galima nukirpti galiukus, kad jie skleistų savo intensyvų aromatą.

Žuvelė

Dalis meškeriotojų mano, kad šamui siūloma žuvelė turi būti didelė ir ant kabliuko kartais veria net po puskilogramį sveriančius puskaršius. Tačiau šamus tyrinėjantys ichtiologai sako, jog šie plėšrūnai labai retai medžioja stambias žuvis, o didžiausią jų raciono dalį sudaro aukšlės. Tad išsiruošus į šamų žūklę tikrai verta pabandyti įvairaus dydžio masalą.

Varlė

Varlės taip pat dažnai tampa šamų grobiu, tad jas tikrai verta išbandyti tykojant šių plėšrūnų. Varlę reikėtų verti per abi kojas, taip, kad kabliukas pervertų sąnarius ties keliais. Taip užkabinta varlė ilgai išlieka gyvybinga.

Moliuskai

Bedantėmis vadinamų delno dydžio kriauklių galima rasti daugelyje vandens telkinių. Jų mėsa taip pat puikiai vilioja šamus. Ant kablio galima verti kelias išlukštentas bedantes, paliekant jų vidurius laisvai kaboti.