Jūrų biologas iš Kopenhagos universiteto Julius Nielsenas paskelbė, kad su komanda iš Arkties vandenyno gelmių ištraukė arktinio ryklio patelę, kurios amžius gali būti daugiau nei 500 metų.

Sudėtingus cheminius ir matematinius skaičiavimus pritaikę mokslininkai nustatė, kad šios beveik 5 metrų ilgio žuvies amžius siekia nuo 272 iki 512 metų. Pasakyti tiksliau sudėtinga, nes žinomos ne visos aplinkybės, pavyzdžiui, tiksli žuvies gimimo vieta. Visgi tie patys tyrimai parodė, kad teorinis maksimalus arktinių ryklių amžius siekia apie 600 metų. Iki šiol buvo manyta, kad šios žuvys gali gyventi iki 400 metų.


Mokslininkai sako, kad arktiniai rykliai neabejotinai yra ilgiausiai gyvenantys stuburiniai gyvūnai mūsų planetoje. Jų „ilgaamžiškumo geno” tyrimai gali padėti atsakyti į daugybę klausimų apie skirtingų rūšių, taip pat ir žmonių gyvenimo trukmę.

Arktinių vandenų gelmėse gyvenantys rykliai gali pasiekti daugiau kaip 7 metrų ilgį ir beveik 1000 kilogramų svorį. Šios žuvys auga labai lėtai, o jų lytinės brandos amžių pasiekia tik per 150 metų.