Lydekų gaudymas nuo ledo dirbtiniais masalais – puikus ir efektyvus žūklės būdas. Žinoma, lydekos – ne kokie ešeriukai ar kuojytės, tad kelių dešimčių kibimų per dieną nesulauksite. Tačiau gerai pasiruošę tikrai sugausite kelias žuvis, kai kurios jų galbūt bus žiemai įspūdingo dydžio. Tad į ką atkreipti dėmesį paėmus į rankas žieminį spiningėlį ir išsiruošus gaudyti lydekų?

Jei norite lydekų, pamirškite ešerius

Lydekos nekimba dažnai, tad nemažai daliai meškeriotojų greitai pabosta gręžioti eketes, o smūgio per masalą taip ir nesulaukti. Tuomet jie lydekinio dydžio švytuoklę keičia mažesne ir galvoja, jog jei jau nekimba lydekos, galbūt dieną praskaidrins bent koks ešerys. Tai klaida. Jei gaudome lydekas, tai lydekas. Praktika rodo, kad šios žuvys geriau reaguoja į didesnius, ešeriams neįkandamus masalus, o besiblaškydami dažniausiai nepagauname nei lydekų, nei ešerių. Jei norite sugauti lydeką, tai ją ir gaudykite. Anksčiau ar vėliau vis tiek rasite aktyvią žuvį, kuri neatsispirs jūsų siūlomam masalui.

Senas eketes tikrinkite iš naujo

Bene efektyviausia lydekų žūklės žiemą taktika – gręžti eketes zigzagais išilgai kranto ir jas iš eilės tikrinti. Tačiau visuomet verta vis grįžti prie seniau gręžtų ekečių ir jas patikrinti iš naujo. Žiemą, kaip ir vėlyvą rudenį, lydekos gyvena tam tikrais aktyvumo pikais. Tai reiškia, kad šalia kažkurios eketės žuvis galbūt buvo, tačiau į masalus nereagavo. Tačiau tai nereiškia, kad į tuos masalus ji nereaguos po valandos ar dviejų. Jei kažkur radote gerą, potencialiai lydekinę vietą, jei kažkur buvote lydekų pagavę seniau, tai tokias vietas per dieną verta patikrinti kelis kartus. Gali būti, kad kažkur prabudo lydeka, kuri mielai ką nors užkrimstų.

Švytuoklės – ne vieninteliai masalai

Švytuoklė tikrai geras, galbūt geriausias, masalas poledinei lydekų žūklei. Dirbdamos švytuoklės toli nukeliauja nuo eketės, patikrina didesnius plotus, iš toliau privilioja žuvis. Tačiau tai nėra vieninteliai žieminei lydekų žūklei tinkami masalai. Būna dienų, kai geresnių rezultatų sulaukiame naudodami kitokius vilioklius. Vertikaliam spiningavimui žiemą taip pat puikiai tinka rattlin tipo vobleriai, o pasyvią lydeką kartais suvilioja vangiai dirbantis guminukas, kokį vasarą naudojame gaudydami drop-shot sistema.