Pagal naująjį „Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius planą” numatoma šiemet į Ignalinos, Švenčionių, Utenos ir Vilniaus rajono ežerus išleisti 11 mln. seliavų lervučių. Bet jei viskas bus gerai, žuvelių į natūralius vandenis iškeliaus keliais milijonais daugiau.

Žuvininkystės tarnybos Žeimenos poskyryje šiuo metu brandinama apie 13 mln. seliavų ikrelių. Tiesa, šių žuvų ikreliai yra labai gležni, tad greičiausiai ne iš visų jų pavyks išauginti žuvų lervutes.

Iš ikrelių būsimos naujos Aukštaitijos ežerų gyventojos turėtų išsiristi maždaug po mėnesio. Šiuo metu žuvininkystės specialistai stebi kaip ikreliai vystosi vadinamuosiuose Veiso aparatuose, nuolat tikrina vandenyje ištirpusio deguonies kiekį, matuoja vandens temperatūrą ir surenka negyvybingus ikrelius.

Seliavos bus pirmosios žuvys, kuriomis šiemet bus įžuvinti šalies ežerai. Kitų žvynuotųjų metas prasidės vėliau, o piką įžuvinimo darbai, kaip ir kasmet, pasieks rudenį. Tuomet į vandens telkinius keliaus lydekos, karpiai ir kitos meškeriotojų pamėgtos žuvys.