Atėjo laikas gražinti skolą gamtai ir atkurti šių žuvų išteklius. Lietuvos upės jau tikrai pakankamai švarios, brakonierystės mastai mažėja. Vis dažniau pasigirsta kalbos apie apie užtvankų griovimus ar sklendžių jų atsidarymus. Meškeriotojų sąmoningumas auga. Mažos žuvys paleidžiamos, vis labiau, ypač tarp jaunų žmonių populiarėja ir „pagavai – paleisk“ ideologija.

Šiam tikslui – ūsorių išteklių atkūrimui 2018-2019 metais Lietuvos Hidrobiologų Draugija vykdo projektą „Ūsoriaus išteklių įvertinimas didžiosiose Lietuvos upėse ir rekomendacijų šios žuvų rūšies apsaugos ir gausinimo priemonėms parengimas“, tačiau sėkmingam jo įgyvendinimui labai reikia ir meškeriotojų pagalbos, sako ichtiologas Kęstutis Skrupskelis. Būsime dėkingi, jei skirsite kelias minutes užpildyti žemiau esančią anketą. Gauti duomenys turėtų pasitarnauti sėkmingesniam mokslininkų darbui.

Kęstučio Skrupskelio nuomone, poreikis išsaugoti šių žuvų populiacijas Lietuvoje yra ne vien mokslininkų užgaidos, bet ir nauda visiem – gamtai, valstybei, jos piliečiams. O ypač meškeriotojams, kurie po kažkiek laiko galės džiaugtis šiomis vienomis stipriausių mūsų vandenų žuvų.

„Nuo 2019-ųjų metų prasideda dirbtinai veistų ūsorių įžuvinimas į Neries upę. Tikimės, kad jis sėkmingas, o vėliau šių žuvų populiacijas bus galima gausinti ir kitose upėse“ – sako žinomas ichtiologas.

Tad padėkime mokslininkams savo žiniomis ir nuomone!