Kiek ilgai truks lynų žūklės sezonas, priklauso tik nuo gamtinių sąlygų. Jei rugsėjis bus šiltas, vanduo vės lėtai, nacionalines Lietuvos žuvis gaudysime pakankamai ilgai. Jei staiga atšals, sumažės ir lynų aktyvumas. Visgi vasaros pabaiga ir rudens pradžia yra puikus lynų žūklės, nes šios žuvys jaučia artėjančią žiemą ir skuba prisikimšti pilvus bei sukaupti riebalų atsargas prieš šaltąjį metų laiką.

Nesvarbu, ar lynus gaudome pavasarį, vasarą ar rudenį, šių žuvų žūklė visais metų laikais yra panaši. Ieškome seklių, gausiai vandenžolėmis apžėlusių vietų, ten jaukiname ir gaudome. Tačiau vėstant vandeniui atsiranda keletas niuansų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, jei lynus norime gaudyti tikslingai ir produktyviai, o ne tenkintis viena kita atsitiktine žuvimi.

Vietos pasirinkimas

Vasarą vanduo būna šiltas visame vandens telkinyje, tad ir šilumą ypatingai mėgstančius lynus galime atrasti praktiškai visuose sekliuose žolynuose. Tačiau rudenį viskas pasikeičia, vėjas ir lietus vėsina bei maišo vandenį, tad vienoje pakrantėje jis gali būti žymiai šiltesnis nei kitoje. Į tai tiesiog būtina atsižvelgti, nes daugiau lynų visuomet bus ten, kur vanduo šiltesnis. Dabar reikia rinktis tas vietas, kurias labiausiai šildo tiesioginiai saulės spinduliai, į kurias vėjas gena šiltesnį paviršinį vandenį. Artėjant rudeniui termometras tampa geriausiu lynų gaudytojo pagalbininku.

Žūklės laikas

Jei vasarą lynai puikiai kibo naktį ir ankstyvą rytą, rudenėjant kur kas geresnis metas lynų žūklei yra vakaras. Taip yra dėl tos pačios su vandens temperatūra susijusios priežasties. Per dieną vanduo šyla, o per naktį – šąla. Tad anksti ryte lynai gali būti apatiški ir nereaguoti į mūsų masalus. Kas kita vakare, kai per dieną sušilęs vanduo lynams siunčia ženklą, jog metas papildyti skrandžius.

Jaukinimas

Visi žino, kad lynai mėgsta saldaus skonio ir aromato jaukus, tačiau kuo labiau vėsta vanduo, tuo labiau keičiasi ir auksašonių skonis. Rudenėjant tiesiog būtina į jaukus dėti daug gyvulinės kilmės priedų – musės ar uodo trūklio lervų, kapotų sliekų. Jaukus taip pat verta rinktis tuos, kurie kvepia ne kokiais nors meduoliais, o žuvimi, moliuskais ir panašiai.