Ypač svarbu pasirūpinti tvenkiniuose auginamų žuvų profilaktika. Akvakultūrų tvenkiniuose prieš suleidžiant žuvis į žiemojimo tvenkinius, vykdomi kontroliniai apgaudymai ir atliekami parazitologiniai bei biocheminiai tyrimai.

Prieš perkėlimą iš vienų tvenkinių į kitus, tiriama, ar karpiai ir kitos žuvys nėra apsikrėtę parazitais – tiriama po 10–15 žuvų iš kiekvieno tvenkinio. Naujai atvežtos žuvys taip pat patikrinamos. Aptikus žuvų parazitozių sukėlėjų, imamasi priemonių jiems sunaikinti. Karpiai maudomi profilaktinėse voniose. Ši priemonė neleidžia ektoparazitams patekti į žiemojimo tvenkinius. Įtarus infekciją, žuvys izoliuojamos ir tiriamos dėl infekcinių ligų. Prireikus jos gydomos.

Viena iš svarbiausių profilaktinių priemonių yra sveikų žuvų būrio formavimas. Prieš suleidžiant žuvis žiemoti, reproduktoriai kliniškai apžiūrimi. Pažeistos žuvų odos, pelekų vietos atsargiai apvalomos ir nukenksminamos 1 proc. kalio permanganato tirpalu.

Pastebėjus išorinių parazitų, imamasi priemonių: karpių reproduktoriai 5 min. maudomi 5 proc. valgomosios druskos voniose. Be to, atidžiai apžiūrima, ar reproduktoriai neserga infekcine liga. Sergančioms žuvims būdingos pavienės žaizdos, kraujosruvos odoje, odos, pelekų uždegimas, pabrinkimai, nekrozės židiniai, pilvelių padidėjimas, žiaunų anemiškumas, vandenė ir kt. Su tokiais pažeidimais karpiai izoliuojami iki bus nustatyta diagnozė.