Šapalas – tai itin atsargi žuvis, kurią pagauti tikrai sunkiau, nei suvilioti lydeką. Šapalai itin stiprios žuvys, galinčios ilgai kovoti ir nepavargti, o tai apsunkina rekordinio šapalo ištraukimą ant kranto. Tipinė šios žuvies buveinė – upės rėvos, kuriose yra gausu žolių, kliuvinių, skirtingų srovių, akmenų ir t.t. Vieni žvejai teigia, jog žuvis stovi prieš kliuvinį, kiti – jog už kliuvinio, tačiau aš manau, kad šią žuvį galima pagauti tiek ten, tiek ten.

Geriausiai kimba nuo gegužės vidurio iki pat vasaros pabaigos. Tiesa, gegužės pabaigoje – birželio pradžioje būna šapalų nerštas, kuomet turėtumėte jiems leisti pailsėti, nors draudimo žvejoti ir nėra.

Įrankiai

Spiningas. Šapalų žvejyba, dažniausiai siejama su UL-L klasės spiningais. Kokį spiningą rinksitės priklauso nuo jūsų pačių, tačiau turėtumėte atsižvelgti į tai, kokioje upėje ruošiatės žvejoti. Jeigu upė didelė, tuomet vertėtų pagalvoti apie 2.3 m ir ilgesnį spiningą, jei tai maža upė – ~1,8 m ilgio spiningas. Tai padės jums patogiau valdyti masalą ir geriau jaustis upėje, kuomet atitinkamas meškerės koto ilgis netrukdys, o padės.

Ritė. Žvejojant šapalus reiktų rinktis 2000 dydžio rites. Manau, jog tai pakankamai didelė ritė, kad atlaikytų galingo šapalo ataką, tačiau taip pat ir pakankamai lengva, kad tinkamai susibalansuotu su jūsų UL ar L klasės spiningu.

Valas. Šiais laikais populiariausia šapalų žvejybos sistema yra pintas valas + FC pavadėlis. Pintas valas 0,12 – 0,14 mm, FC pavadėlis 0,18 – 0,20 mm. Žinau vieną žveją, kuris naudoja 0,43 mm FC pavadėlį ir traukia šapalus monstrus ir FC pavadėlio storis šapalų jam nebaido, tačiau puikiai apsaugo nuo lydekų dantų. Tad čia spręsti jums.

Masalas. Trumpai tariant, pavasarį naudojame Minnow tipo voblerius, o jau artėjant vasarai, nuo gegužės vidurio, galime pradėti naudoti ir Crank tipo voblerius.

Kuprinė ar liemenė – čia jau patiems spręsti, taip pat labai naudingos yra bridkelnės, kurios leidžia pasiekti tolimesnes vietas bei patogiau pravesti masalą. Norint apsaugoti savo rankas nuo voblerių kabliukų, patarčiau įsigyti upinį graibštelį arba lip-grip’ą – jis leidžia patogiau pagauti žuvį ir ištraukti kabliukus.

Žvejyba

Kur aš ieškau šapalų? Žvejoju 99 % didelėse upėse, ieškau jose rėvų, sraunumų, salų, žolių, akmenų, įvirtusių medžių – tokias vietas mėgsta šapalai.

Kaip prieiti prie šapalo? Stengiuosi žvejybą suplanuoti iš anksto. Geriausia bristi prieš srovę, kadangi žuvys upėje yra atsisukusios prieš srovę, tad ne taip greit pajaučia artėjantį pavojų.

Kaip pravesti masalą? Dažniausiai pravedu darydamas kilpą, tai yra, metu ne tiesiai prieš srovę, o šiek tiek skersiau ir tuomet padaręs kilpą vynioju masalą. Reikia apmėtyti gerai visas potencialias vietas, tai yra, jeigu matote akmenį kyšantį iš vandens, meskite ir praveskite prieš jį, o sekantį kartą už jo. Praveskite taip pat ir tarp žolių, ten mėgsta tykoti grobio ne tik šapalai, tačiau ir salačiai (dėl to, kad salačiai tyko grobio, būtų galima pasiginčyti, tačiau tikrai yra tokių vietų, kurias salačiai mėgsta ir ten dažnai grupuojasi).

Užkibo šapalas? Kuomet žvejojame Crank tipo vobleriais, dažnai galime pamatyti, kaip šapalas, staiga iššokęs iš vandens, puola voblerį. Dažnai dar naujokams žvejyboje tai būna nesėkmingi kibimai, nes tik pamatę šuolį, žvejai per anksti bando pakirsti ir taip dar prieš šapalui užkimbant patraukia voblerį šapalui iš po nosies ir jis jo nebepasiekia. Tad patarčiau šiek tiek palaukti. Kai tik pagalvojate, kad jau norite kirsti, palaukite dar sekundę ir tik tada darykite pakirtimą.

Kai šapalas užkimba, jis dažnai prašo valo, tad reiktų būti tam pasiruošus ir gerai nustačius stabdį bei taip pat juo manipuliuoti jau šapalui užkibus. Dažnai šapalai gali panerti į žoles, jei yra medis – tarp jo šakų. Tad prieš užmetant masalą, reikėtų taip pat pagalvoti ne tik, kaip čia pagauti šapalą, bet ir kaip jį ištraukti.

Atradus šapalų vietas reikėtų jas įsidėmėti ir vis patikrinti. Taip pat upėse esti tokios vietos, kur, tarkime, pagaunat tik mažus šapalus. Tos vietos dažniausiai ir lieka tik mažų šapalų kibimo vietos, tad paieškas turėtumėte tęsti toliau.

O šiaip ši žvejyba yra pasakiškai įdomi ir graži. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, jog man šapalai kimba geriau: Neryje – vakarais, Nemune – dieną, vakarais. Nesu ankstyvos rytinės žvejybos mėgėjas, tačiau, kiek kartų vasaros metu buvau atvažiavęs nuo ankstaus ryto prie upės, deja, bet įspūdingo šapalų kibimo suaktyvėjimo nemačiau, kai tuo tarpu vakarais šapalai tikrai gerai kimba. Tačiau pagauti juos galima ir vidurdienį.