Golden dorado – taip šios žuvys vadinamos angliškai, tačiau su prekybos centruose parduodamomis doradomis jos neturi nieko bendra. Tikslesnis lotyniškas pavadinimas - Salminus brasiliensis, kuris atskleidžia, kad tai lašišinė žuvis ir kad ji gyvena kažkur Brazilijoje. Tiesa, ne tik joje, bet ir Urugvajuje, Paragvajuje, Bolivijoje ir Argentinoje.

Salminus brasiliensis kiek primena didelius upėtakius ar šlakius, tačiau išsiskiria ryškiai geltona spalva ir tigro ar leopardo kailį primenančiu raštu. Dėl jo jos dar kartais pavadinamos ir upių tigrais. Išsiskiria šie upėtakiai ir dydžiu. Žvejams dažniausiai užkimba 3-10 kilogramų žuvys, o didžiausia žinoma šios rūšies žuvis buvo 1,3 metro ilgio ir 34 kilogramų svorio.

Atsidurti prie nedidelių Amazonės baseino upių, kur šios žuvys gyvena, nėra lengva – tenka skristi nedideliais lėktuvėliais, stumtis valtimis į upių aukštupius, naudotis vietinių gyventojų paslaugomis. Bet dėl šių žuvų tikrai verta tai daryti. Nepakartojama žmogaus nepaliesta gamta ir žuvys, nusitaikiusios suėsti viską, kas pasitaikys kelyje bei žvejui dovanojančios nepakartojamas kovas. Tuo įsitikinti galima neseniai pasirodžiusiame nuotykių ieškotojų dueto „The Provo Brothers” filmuke iš Ajises upės kažkur Bolivijos džiunglėse.