Tomai, kur šiuo metu rasti didelį margąjį upėtakį?

Reikia ieškoti mažesnių didesniųjų upių intakų. Juose didieji upėtakiai po neršto dar būna pasilikę ir ten galima susigrumti su rekordinio dydžio egzemplioriais. Upėtakių „žiemojimo“ vietos upelyje būna ramesnės nei vasarą, su ne tokia stipria srove.

Kaip reikia „apsiginkluoti“ išsiruošus į „margių“ žūklę?

Tiks 4 ar 5 klasės kotelis su atitinkamu, geriau grubesniu, turinčiu trumpesnę torpedinio (WF) tipo „galvą“, plaukiančiu valu. Keleto lėtai, vidutiniškai ir greitai skęstančių, 5 ar 6 pėdų pavadėlių, vadinamų „Polyleader‘ių“, ir gero pusmetrio 0,20 – 0,25 mm skersmens paprasto pavadėlio.

Upėtakis

O ką jiems pasiūlyti užkąsti?

Tai būtų trijų tipų muselės – strymeriai, imituojantys žuvelę, nėgę ar kažką panašaus. Pirmieji būtų vadinamieji „Muddler“ tipo masalai, antrieji – „Zonker“, tretieji –„Bugger“ tipo viliokliai. Siūlyčiau naudoti ne pačius mažiausius, kažkur 6 – 8 cm masalus, su ne mažesniais nei 6 numerio kabliukais. Geriausiai tinka 4 ar 2 numerio. Tokius masalus mažieji upėtakiukai sunkiai apžioja, o didesniuosius jų brolius tokio dydžio strymeriai vilioja kuo puikiausiai.

„Bugger“ tipo strymeris

Spalvų, kaip ir spiningaujant, reikia turėti tiek ryškių – salotinių, oranžinių, tiek natūralių – juodų, pilkų, balsvų.

„Zonker“ ir „Muddler“ tipo strymerių hibridas - „Zuddler“

Sakyk, Tomai, o kaip išprovokuoti upėtakį puolimui?

Tarp žvejų tvyro mitas, kad žiemą upėtakiams masalą reikia giliai nuskandinti, traukti ir „paduoti“ kuo lėčiau. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad upėtakis yra grobuonis, todėl jam pakilti iš savo mylimos duobelės dėl gardžiai srovėje plazdenančio masalo tikrai nėra sunku. Kaip aš sakau, yra magiškas skaičius 8. Esant tokiai upelio temperatūrai upėtakis tikrai bus pakankamai aktyvus, kad griebtų ir vos ne paviršiuje plaukiantį strymerį.

O kaip išprovokuoti? Aš nieko daug nedarau. Dažniausiai strymerį metu skersai srovės ir leidžiu srovei nunešti masalą į tikėtiną „margio“ buvimo vietą. Kitu metimu galima vilioklį mesti įstrižai ir leisti jam ilgiau pažaisti srovėje, retkarčiais patampant.

O geriausias žiemos oras taškuotajam būtų atodrėkis?

Čia dar vienas mitas, kad geriausia upėtakius meškerioti per atodrėkius. Vėlgi, iš savo praktikos galiu pasakyti, kad sėkmingiausios upėtakių žūklės būdavo spaudžiant lengvam 2 ar 3 laipsnių šaltukui. Reikalas tas, kad per atodrėkius tirpstantis pakrančių ledas ir sniegas smarkiai atšaldo upelio vandenį, o tai tikrai neigiamai veikia upėtakių aktyvumą.

Upė žiemą

Tai tiek patarimų iš meistro lūpų ir jei kada ant kranto sutiksite vaikščiojantį Šlakį, neišsigąskite – tai bus Tomas. Daugiau apie muselinę žūklę ir museles galite pasiskaityti „Flytying.lt“ grupėje „Facebook“.