Dirbtinai užauginta lašiša

Dirbtinai išaugintos žuvys Lietuvoje nieko nestebina. Tiesa, nors mūsų ūkiuose dažniau auginami augalėdžiai karpiai, kai kuriose struktūrose bręsta ir lašišinės žuvys. Sveikos mitybos ekspertams jau seniai nerimą kelia faktas, jog dirbtiniu būdu išaugintos žuvys yra net kelis kartus riebesnės už laisvėje gyvenančias. Be to, kai kurios šalys, tokios kaip Naujoji Zelandija ir Australija, draudžia prekiauti nelaisvėje užaugintomis lašišomis dėl aplinkosauginių sumetimų.

Eršketų ikrai

Eršketų ikrai – brangus malonumas. Uncija šio delikateso gali palengvinti kišenę 200 dolerių. Tačiau ieškodami eršketų ikrų Jungtinėse Valstijose dar ir pakliūtumėte už įstatymo ribų. Atsižvelgdami į tai, kad eršketai yra sparčiai nykstančios žuvys, amerikiečiai dar nuo 2005 metų uždraudė importuoti eršketų ikrus į šalį.

Fugu – žuvis, pražudžiusi jau ne vieną gurmaną. Ši nekaltai atrodanti žuvelė yra viena pavojingiausių pasaulyje. Viena klaida virtuvėje, ruošiant fugu, ir šeimai greičiausiai teks rūpintis ragautojo laidojimo išlaidomis. Fugu žuvyje yra tetrodotoksino - 1200 kartų stipresnio už kalio cianidą nuodo. Dėl šios priežasties prekiauti šia žuvimi ar ją ruošti be specialaus leidimo Jungtinėse Valstijose draudžiama.

Ryklių pelekai

Ryklių pelekai kartais naudojami kinų sriubai ar kitiems prabangiems patiekalams gaminti. To kaina – lėta ir skausminga ryklių mirtis, kai šiems dar gyviems esant kertami pelekai. Kol kas pardavinėti ir vartoti ryklių pelekus draudžiama tik Kalifornijoje, tačiau Kongresui jau pristatytas siūlymas uždrausti šį delikatesą visose Jungtinėse Valstijose.