Kaip didžiuosius taparus (taip kiršliai vadinasi Dzūkijoje) pergudrauti, pakalbinome gerai žinomą Lietuvos muselininką, ilgametį „Flyfishing.lt“ klubo narį Marių Butkevičių.

Muselininkas Marius Butkevičius

Mariau, kokius įrankius reikia pasirinkti bandant museline rudenį suvilioti kiršlį?

Kažkokių ypatingų įrankių nereikia. Tas pats universalusis 9 pėdų, #4 – 5 klasės muselinis meškerykotis su atitinkamu valui puikiai tiks. Žinoma, turint kelis meškerykočius galima pasirinkti ir lengvesnės klasės „žaisliuką“.

Kokiu muselinės žvejybos stiliumi dabar geriausia bandyti gaudyti: nimfa, sausa ar šlapia musele?

Rudenį, skirtingai negu vasarą, nimfavimas nėra toks jau veiksmingas. Galima gaudyti ir taip, tačiau daug maloniau ir sportiškiau šiuo metų laiku taparą bandyti sugauti su sausa ar šlapia musele.

Kokias museles reikia turėti rudenį susiruošus pakiršliauti?

Man asmeniškai sėkmingiausios būdavo „spent“ tipo, kiek priskendusios sausos muselės, dažniausiai rudų, pilkų atspalvių.

Muselės kiršliams gaudyti

Ar verta naudoti dvejas museles? Apačioje – šlapią, viršuje – sausą?

Tikrai nemanau, kad verta. Dviejų muselių naudojimas tik padidins galimybę visokiems pavadėlių susinarpliojimams ir susipynimams. Manau, daug geriau naudoti vienos rūšies muselę. Taip ją galėsime ir daug gražiau vesti.

Ar reikia šiuo metų laiku plonintis pavadėlius?

Visų pirma, rudenį naudojamos kiršlinės muselės yra pakankamai mažos. Dažniausiai surištos ant 14 –16 nr. ir mažesnių kabliukų. Todėl pavadėliai turi būti atitinkami, maždaug 0,12 mm storio; 0,14 mm turbūt būtų visiškas maksimumas. Na, o žvejojant šlapia musele pavadėlio storis nebūtų toks jau aktualaus.

Muselės kiršliams gaudyti

Kokiose vietose bandyti ieškoti rudeninių kiršlių?

Ramesnės srovės upių duburiuose. Žinoma, galima mėginti kiršlį sugauti ir greitesnėje srovėje, bet daug maloniau gaudyti, ypač sausa musele, kada upės vandens paviršius nekunkuliuoja.

O kaip su paros metu? Kada tinkamiausias metas gaudyti kiršlius?

Negalėčiau teigti, kad rudenį kiršliai geriau kibtų ryte ar vakare. Iš mano praktikos geriausiai taparai muselę griebdavo jau gerokai įdienojus. Žinoma, reikia kreipti dėmesį ir į pačia dieną: ji turėtų būti rami, šilta, be vėjo.

Į ką dar vertėtų atkreipti dėmesį šiuo metų laiku meškeriojant kiršlius?

Vėlų rudenį tikrai galima sugauti įspūdingo dydžio kiršlių. Jei jie bulkuoja – būna puikiai matomi. Todėl užtikus kokiame nors upės duburyje didžiulį taparą yra didelė tikimybė, kad jis griebs jūsų siūlomą muselę.