Žinant įvairių žuvų elgesį, įpročius, mėgstamas vietas, o taip pat neršto laiką, galima nuspręsti, kokią būtent žuvį dabar geriausia žvejoti. O pasirinkimas gegužės mėnesį yra gana platus.

Ešerys

Šis plėšrūnas gegužę yra aktyvus. Taigi, šansai ištraukti stambią žuvį padidėja. Ešerį, dažnai priplaukiantį arti kranto, galima žvejoti paprasta plūdine meškere. Jaukui tinka gyva žuvelė arba sliekas. Sėkminga bus ir žvejyba maža blizgute. Stambios žuvys kimba rečiau už smulkias, bet kimba. Jų buvimą įrodo mailiaus būreliai įvairiose vandens telkinio vietose.

Lydeka

Gegužė – lydekų mėnuo. Iš pradžių upėse, po to ir ežeruose šios plėšrūnės pradeda gerai kibti. Jos labai aktyvios. Lydekas geriausia žvejoti stambiomis blizgėmis ir vobleriais. Ieškodamos maisto lydekos greitai juda iš vienos vietos į kitą arba tyko pasaloje tarp ajerų, nendrių ar apsemtų medžių šakų. Ten ir geriausia jų ieškoti.

Šamas

Šamai gegužę kimba ištisą dieną, norėdami pasisotinti prieš nerštą. Pats produktyviausias įrankis tuo metu – kvokas, kuris imituoja patelės skleidžiamą garsą, o patinas greitai į jį reaguoja. Žvejybą dugnine meškere, kuri yra efektyvi tik ryte, galima derinti su kitais būdais. Jaukui tinka sliekai, žuvies ar midijų gabalėliai. Norint pasiekti geriausią rezultatą, su jauku galima eksperimentuoti. Tačiau šamai mieliau ima tokį, kuris tame pačiame telkinyje ir veisiasi. Taip pat tinka vobleriai ar graužikų imitatoriai.

Karpis

Karpiai šį mėnesį neišrankūs. Jie priplaukia arti kranto. Kimba ant įvairaus masalo, pirmenybę teikdami sliekams, saldiems kukurūzams ir šutintiems žirniams. Atsižvelkite ir į žmonių kiekį ant kranto. Kuo daugiau triukšmo, tuo toliau nuo kranto reikia užmesti. Efektyvi ne tik žvejyba dugnine meškere su šėrykla, bet ir paprasta plūdine. Žuvis gali lūkuriuoti seklumoje netoli kranto, besislėpdama pakrantės medžių pavėsyje. Geriausiai kimba saulėtomis dienomis ir prastai, jei apsiniaukę. Papildomo šėrimo nereikia, antraip kibimo nesulauksite.

Karosas

Karosus gegužę žvejoti lengva, jie nepretenzingi, masalui tinka ir sliekai, ir virta manų košė. Jie tikrąja prasme „visaėdžiai“ – mėgsta perlines kruopas, kukurūzus, žirnius, net duoną. Stambūs karosai dažniausiai užkimba ant kukurūzų ir žirnių. Prieš pradedant gaudyti, juos reikia pašerti ir maždaug po 15 minučių prasideda kibimas. Pašarui tinka virtos perlinės kruopos, kurioms atvėsus dar pridedama vanilinio cukraus arba saulėgrąžų aliejaus. Šis pašaras tiks ir karpiams, kuojoms bei karšiams.

Lynas

Lynai nubunda vėlai, jie mėgsta šilumą, todėl tampa aktyvūs tik gerai įšilusiame vandenyje. Gegužė atitinka reikiamas sąlygas ir yra puikus metas lynų žvejybai. Norint aptikti šią žuvį, būtina žinoti keletą jos ypatumų. Lynas – vienišius. Jis nepakenčia konkurencijos dėl maisto. Jis slepiasi meldynuose. Gegužė – vienintelis mėnuo, kai lynai prieš artėjantį nerštą susirenka į būrius. Jų ieškoti reikia telkiniuose dumblinu dugnu. Lynams gaudyti reikia meškerės su nepastebimu fluorokarbono valu ir labai jautria plūde. Geriausias masalas – musės lerva, uodo trūklio lerva, raudonas sliekas, nedidelė dėlė, apsiuva, bet galima naudoti ir bulvę, duoną, tešlą bei kitus augalinius masalus. Papildomai šerti gegužę nereikia, tuo galima atbaidyti žuvį.