Tinklinių žvejybos įrankių naudojimas mėgėjiškoje žvejyboje yra šiurkštus mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimas, už kurį pažeidėjams gresia ne tik įrankio konfiskavimas, bet ir baudos nuo 120 iki 300 eurų. Jei tokios žvejybos metu pagaunamos žuvys – jos taip pat konfiskuojamos, o pažeidėjams skaičiuojama žuvų ištekliams padaryta žala.

Tačiau administracinę atsakomybę užtraukia ne tik žvejyba draudžiamais įrankiais, bet ir šių įrankių neteisėtas laikymas namuose ar gabenimas, pažeidžiant teisės aktuose nustatytus reikalavimus, jeigu jų įsigijimui nėra gautas leidimas ir jie laikomi neregistruoti bei neženklinti.

Administracinę atsakomybę tenka prisiimti netgi tuomet, jei turimais tinklais niekuomet nežvejojote ir neketinate žvejoti, bet šie „puošia“, pavyzdžiui, pastato sieną. Šiemet Marijampolės regione užfiksuotas atvejis, kai pažeidėjas savo namuose turėjo net septyniolika neteisėtai naudojamų ir laikomų žvejybinių tinklų.

Žvejybos taisyklės draudžia išimti iš vandens telkinių aptiktus tinklinius ne mėgėjų žvejybos įrankius bei juose esančias žuvis. Asmenys, pastebėję vandens telkinyje pagal nustatytą Žvejybos įrankių ženklinimo tvarką nepažymėtus draudžiamus žvejybos įrankius, neišimdami jų iš vandens, privalo apie tai pranešti aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams.

Pranešti apie pastebėtus aplinkos apsaugos pažeidimus, kitus nustatytų reikalavimų nesilaikymo atvejus, pastebėtus aplinkos apsaugos teršimo ar niokojimo atvejus galima bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai Aplinkos apsaugos departamentui telefonu 8 (5) 2732995.