Visoje Lietuvoje vykstančiose talkose Šiaulių aplinkosaugininkai sudalyvauja kasmet. Pasak, daugiau nei dešimtmetį akcijoje dalyvaujančio, ŠRAAD kontrolės organizavimo skyriaus vedėjo Egidijaus Kvasausko, padėtis po truputi gerėja ir šiukšlių krūvos mažėja, tačiau vis dar pasitaiko piktybinių šiukšlintojų.

Tvarkant Talkšos ežero pakrantę rasta ne tik įvairių buitinių atliekų bet ir padangų, televizorių ir baldų. Atliekomis buvo nusėtos ir šalia Kryžių kalno pratekančio Kulpės upelio pakrantės. Aplinkosaugininkams iš vandens teko traukti ne tik įvairią tarą bet ir statybines atliekas, maišus su šiukšlėmis.

Šiukšlintojams, užteršusiems Talkšos ežero pakrantę, nuo atsakomybės pavyko išsisukti, tačiau niokodami aplinką jie rizikavo didelėmis baudomis. Už atliekų išmetimą, jeigu jos buvo nepavojingos, administracinių nusižengimų kodeksas numato įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 4400 eurų. Užteršus aplinką pavojingomis atliekomis numatytos sankcijos nuo 60 iki 6000 eurų. Baudų dydžiai priklauso nuo į aplinką išmestų atliekų kiekių ir užterštos. Kuo didesnis atliekų kiekis, tuo didesnė sankcija. Užteršus saugomas teritorijas bauda didėja. Taip pat gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą.

Nepaisant tokių bauginančių skaičių baudos lapeliuose, kai kurie žmonės užuot atliekas nuvežę į specialias aikšteles, kur jos priimamos nemokamai ar atliekų konteinerius, verčiau nusprendžia teršti aplinką. Ypač prastai vandens telkinių pakrantės atrodo sniegui nutirpus, kai pasirodo visas nuo šiltojo sezono sukauptas „lobis“. Prie vandens atvykstantys žmonės dar nemoka pasirūpinti savo atliekomis.

KABLYS.lt primena, kas kiekvienas atvykęs į mišką ar paplūdimį pailsėti, privalo pasirūpinti ir aplinką palikti švarią, šiukšles išsivežti, jei nėra joms skirtų konteinerių. Aplinką 5 metrų spinduliu privalo pasirūpinti ir žvejai. Jie ne tik negali šiukšlinti, bet privalo surinkti jau esančias šiukšles.