1. Ilgas kotelis, tiesus arba apvalus lenkimas

Tokie kabliukai pravarčiausi žvejojant meškerėmis be ritės, kada valo ilgis nesiekia meškerykočio ilgio. Jie taip pat puikiai tinka žvejojant gyvūninės kilmės masalais. Tokia kabliuko forma leidžia efektyviai pakirsti ir ištraukti žuvį, kuomet kirtimo mostas bei žuvies traukimo linija yra labiau vertikali, nei horizontali. Taip pat ilgas kotelis patogus, norint greitai ištraukti kabliuką iš žuvies nasrų.

Kabliukas ilgu koteliu

2. Vidutinio ilgio kotelis ir platus lenkimas

Tokia kabliuko forma parankiausia žvejojant dugnine arba plūdine meškere, kada dalis pavadėlio arba visas pavadėlis guli ant dugno. Platus kabliuko lenkimas leidžia pakirsti žuvį esant net ir labai mažam pakirtimo jėgos kampui. Tokia forma leidžia ištikrintai traukti žuvį net ir iš didelio atstumo, nebijant, kad kabliukas iškris iš žuvies žiobtų. Vidutinio ilgio kotelis leidžia naudoti įvairius masalus: tiek augalinės, tiek gyvūninės kilmės.

Plataus lenkimo kabliukas su vidutinio ilgio koteliu

3. Trumpas kotelis ir „laužytas“ lenkimas

Ši kabliuko forma primena sulankstytą pjautuvą. Tai yra viena universaliausių kabliukų formų, puikiai pakertanti ir laikanti žuvį. Toks kabliukas bus nepamainomas žvejojant palaidynės būdu tiek ežere, tiek upėje. Šiek tiek modifikuotą, bet labai panašią kabliuko formą mėgsta ir karpininkai bei muselininkai. Pastarieji ant panašaus lenkimo kabliukų riša tiek nimfas, tiek sausas museles.

Laužyto pjautuvo formos kabliukas su trumpu koteliu

4. Kabliuko vielos storis?

Naudokite kabliukus, pagamintus iš vidutinio storio vielos, žvejodami palaidyne, dugnine ar rišdami nimfas. Plonos vielos kabliukus naudokite delikačiai žūklei su sportinėmis meškerėmis be ritės. Pačios storiausios vielos ar kaltus kabliukus naudokite trofėjinių žuvų žūklei.

5. Su užkarpėle ar be jos?

Nebijokite naudoti kabliukų be užkarpėlių. Ypač jei norite pasidžiaugę laimikį paleisti atgal į gimtąją stichiją. Tokio tipo kabliukai daug mažiau žaloja žuvį. Jeigu vis dėlto norite naudoti kabliukus su užkarpėlėmis – naudokite kuo mažesnes. Tokie kabliukai dažnai žymimi anglišku terminu „Micro Barb“.