1. Tinkamos masalinės

Per daugelį metų, žvejai išbandė įvairaus plauko masalines. Kažkada jas puikiai atstodavo sena metalinė kavos dėžutė su prabadytu dangteliu arba savadarbis medinis indas. Vėliau jas pakeitė įvairaus plauko plastikiniai žaisliukai. Šiais laikais pačios patogiausios būtų iš tvirto šalčiui ir karščiui atsparaus plastikinio pagamintos dėžutės su sandariu dangteliu. Jos turėtų būti pakankamai erdvios ir leisti gyviems organizmams laisvai jose judėti. Skylutės orui taip pat turi būti ne per didelės, kad koks žvitrus sliekas ar lerva „nesumąstytų“ pakeliauti po jūsų šaldytuvą ar žvejybinį krepšį.

Šaltuoju metų laiku patogiausia gyvus masalus vežiotis iš putoplasto pagamintose dėžutėse.

Dėžutės pagamintos iš putoplasto tinkamiausios šaltuoju metų laiku

2. Reikiamos gyvenimo sąlygos

Kiekvienas gyvūninės kilmės masalas geriausiai išsilaikys laikomas tinkamiausiomis jam sąlygomis. Kompostinius sliekus geriausiai laikyti trupučio žemės ir smulkintų drėgnų laikraščių mišinyje. Naktinius – drėgnose samanose ar žolėje. Taip pat negalima skirtingų sliekų rūšių laikyti vienoje masalinėje. Ypač tai pasakytina apie kompostinius Kalifornijos sliekus. Jų išskiriamas skystis tiesiog „žudo“ kitų rūšių sliekus.

Nusipirktas ar kitaip prasimanytas musės lervas geriausia laikyti pripylus į masalinę šiek tiek biraus jauko. Taip laikomos lervos ne tiks apsivalys nuo nešvarumų, bet ir įgaus malonų kvapą. Galima įsigyti ir specialių mišinių musės lervoms laikyti, bet dažniausiai užtenka žiupsnelio biraus žuvims jaukinti skirto pašaro.

Tinkamiausias mišinys sliekams - komposto žemė ir smulkintas drėgnas popierius

Labiausiai laikymo sąlygoms yra jautrios uodo trūklio ar apsiuvų lervos. Jas geriausiai „apgyvendinti“ dėžutėse, susuktas į drėgnos marlės ar popierinio rankšluosčio skiautę.

3. Vasarą šaltkrepšis – būtinas

Šilčiausiu metų laiku šaltkrepšis yra būtinas kiekvieno žvejo atributas. Tik jame patalpintus masalus galėsime išsaugoti gyvybingus gana ilgą laiką. Ne visada užtenka turėti tik patį šaltkrepšį. Kai dienos ir nakties temperatūra būna itin aukšta, tenka į šaldymo krepšį įdėti ir kelis šaldomuosius elementus.

Tinkamiausio tipo dėžutė skirta laikyti gyvus masalus

4. Tiesioginiai saulės spinduliai

Visiems be išimties gyvūninės kilmės masalams kenkia ryški saulės šviesa ir tiesioginiai jos spinduliai. Todėl esant giedrai ir saulėtai dienai, kai masalus esate pasidėję ant žvejybinio staliuko ar tiesiog šalia savo kojų, pasistenkite juos uždengti rankšluosčiu ar bent jau tos pačios dėžutės dangteliu. Meškeriojant nuo platformų, geriausiai masalus pridengti specialiais skėtukais, bet galima išsiversti ir su rankšluosčiu. Ypač ryškiai saulės šviesiai yra jautrios uodo trūklio lervos.

5. Kartais verta ir pamaitinti

Ilgą laiką laikant gyvus masalus šaldytuve, dėžutėse, jie ima „kūsti“. Tai ypač pasakytina apie sliekus. Tai pastebėję, pamėginkite juos pamaitinti. Tam labai gerai tinka vieną kartą užplikytos arbatžolės ar kitas smulkios frakcijos organinis mišinys.