Iš kur kyla nesusipratimai?

Dažnai yra manoma kad meškerė taip pat „veikia“ tiek metimo metu, tiek užkibus žuviai. Ankščiau, kai meškerės buvo gaminamos iš bambuko, stiklo pluošto ar kitų kompozicinių medžiagų, būtent taip ir būdavo. Jei meškerė linkdavo ties viduriu, tai linkdavo taip pat – tiek metant masalą, tiek traukiant žuvį. Tačiau atsiradus anglies pluoštui, atsirado galimybė suteikti meškerės blankui daugiau „veikimo“ galimybių.

Būtent meškerės „veikseną“ arba akciją šiais laikais galima atskirti nuo meškerės įlinkio, gavus maksimalią apkrovą. Kitaip tariant, meškerių veiksena metimo metu yra viena, žuvies traukimo – kita.

Meškerės „veiksena“

Meškerės akciją arba „veikseną“ metimo metu fizikiniais terminais galima pavadinti dinamine, būtent kaip meškerykotis elgiasi metimu metu. Jis gali linkti tiek viršutinėje dalyje iki vidurio arba iki pat rankenos. Kokį linkimo tipą pasirinkti konkrečiu atveju? Jei jūs gaudote mažais subtiliais geromis aerodinaminėmis savybėmis nepasižyminčiais masalais, jums labiausiai tiks parabolinė arba pusiau parabolinė meškerės veiksena. Tokios dažniausiai būna klasikinio tipo muselinės, kai kurios plūdinės meškerės ar labai lengvos klasės spiningai. Tokio tipo kotai leis jums lengvai užmesti mažą ir sunkiai skrendantį masalą.

Meškerių veiksena - akcija metimo metu

Jeigu jūs norite mesti toli koncentruotą svorį turintį svarelį ar masalą –žvejojate jūroje nuo kranto, gaudote karpius tolimu atstumu, žvejojate spiningu su galvakabliais – jums labiausiai tiks greitos arba labai greitos „veiksenos“ – akcijos meškerės.

Meškerės įlinkio tipas

Meškerės įlinkį fizikiniais terminais galima būtų apibūdinti kaip statinį. Kitaip tariant, kaip meškerė „elgiasi“ gavusi apkrovą, kurią sukuria užkibusi žuvis. Meškerės įlinkio tipas taip pat gali būti: greitas, pusiau parabolinis, parabolinis arba net progresyvus – didėjantis augant apkrovai.

Meškerių įlinkis esant didesnei apkrovai

Reikia pasakyti, kad dažniausiai iš anglies pluošto gaminamos meškerės turi tokias poras savybių: greita akcija – pusiau parabolinis įlinkis, pusiau parabolinė akcija – toks pats arba parabolinis įlinkis. Kartais meškerės gali turėti ir progresyvų įlinkį, tai yra, būti pakankamai greitos metimo metu, bet linkti vos ne iki pat rankenos užkibus stambiai žuviai. Tokių savybių meškerės, man asmeniškai, patinka labiausiai.

Kokio įlinkio tipą pasirinkti? Jeigu jūs gaudote mažas arba ne itin stipriai besipriešinančias žuvis – tokiu atveju geriausiai tiks greito arba pusiau parabolinio įlinkio meškerykotis. Tačiau jei jūsų taikinyje yra tokios žuvys kaip upėtakiai, lynai, karpiai, lašišos, šamai, rinkitės progresyvaus arba parabolinio įlinkio meškeres, jos puikiai „gesins“ žvynuotųjų spurtus.