Vis dėl to, jau senokai šią masalų grupė gaubia šiokie tokie mistikos dūmai. Paskaičius socialinius tinklus, kitas informacines priemones, susidaro įspūdis, kad voblerius gerai moka gaminti tik japonai ir geras vobleris turi kainuoti mažiausiai 20 eurų. Vis kita yra... na, nesakysiu kas. Todėl pastaruoju metu mūsų šalyje galima stebėti varžybas, kas pagamins ir atveš brangesnį bei kuo egzotiškiau mūsų ausiai skambančios firmos voblerį. 50 eurų už masalą, šiose lenktynėse, panašu, – dar ne riba…

Bet ar tokios lenktynės neprieštarauja sveikam protui? Ar tikrai šiuolaikinis, saulės simboliu nepapuoštas, tačiau ir ne „kosmosą“, o kokius 7, 8 ar 10 „europietiškų“ kainuojantis rimto gamintojo pagamintas masalas labai jau daug nusileidžia „samurajiškai“ egzotikai už 20, 30 ar daugiau eurų?

Imkime ir pažiūrėkime praktiškai, pasižiūrėdami, ką siūlo kiti. Pavyzdžiui, mūsų žvejams daug metų puikiai žinoma Taivanio kompanija „Strike pro“, gaminanti voblerius nuo tolimųjų 1973 metų. Kurios masalų turbūt turi dauguma mūsų krašto meškeriotojų.

Vertinant šiuolaikinius voblerius, parastai naudojami tokie 5 kriterijai:

  1. Užmetimą ir voblerio judesius tvičinguojant gerinančios užmetimo sistemos turėjimas (ar neturėjimas), jos kokybė (o tai reiškia ir masalo judesius vandenyje) bei masalo lėkimo nuotolis;
  2. Pagaminimo kokybė: dažymo tolygumas, 3 D ir holograminių efektų išgavimas, masalo dengimo atsparumas lydekų dantims ir kitiems mechaniniams pažeidimams. Tai pat modelių nuoseklumas ir išbaigtumas – ar visi tos pačios serijos masalai „dirba“ vienodai;
  3. Spalvinės gamos platumas;
  4. Voblerio komponentų – trišakių ir žiedelių kokybė;
  5. Modelių gamos platumas.
Strike pro dažymo kokybė ir spalvos nekelia abejonių

Pradėkime nuo užmetimo sistemos. Visi tvičingui, ir nemaža dalis – kitoms spiningavimo technikoms skirtų, „Strike pro“ vobleriai turi įdiegtas metimą pagerinančias sistemas. Gamintojas deklaruoja, kad vienose panaudoti volframiniai svareliai, kituose magnetinės ar judančios šratų sistemos. Tiesa, neteko rasti jų schemų ar labai kietai skambančių pavadinimų. Kita vertus, visos sistemos bandymų metu nepriekaištingai veikė. O kalbantis su žvejais dar neteko girdėti, kad jos kada būtų „užsikirtusios“. Ir tai turbūt yra svarbiausias dalykas. Nes šioje vietoje, ne paslaptis, kartais griešija net patys brangiausi japonai.
Strike pro tvičingui skirti vobleriai

Mėtant „Strike pro“ voblerius visi, turintys šias sistemas, vobleriai gerai užsimesdavo ir dirbdavo stabilų darbą. Bandant mėtyti kelis tos pačios serijos, bet skirtingų spalvinimų modelius jų „darbas“ buvo identiškas. Tai – ne rankų darbų vienetiniai masalai, kurių dviejų identiškų nerasi. Ir ne kinietiškos kopijos, kai vieną kibų masalą praradęs, kito tokio nerasi nė su žiburiu...

Metimo nuotolis. Svaidant „Strike pro“ tvičinginius voblerius ir panašios formos bei svorio brangių kompanijų voblerius teko pripažinti, jog „Strike pro“ dažniau nuskriedavo kiek mažiau. Tačiau skirtumas nebuvo labai didelis – „iš akies“ vos metras ar du. Žvejojant iš valties toks skirtumas tikriausiai nevaidina didelės reikšmės.

Strike pro vobleriai

Pagaminimo kokybė. Žinant masalų kainos skirtumus, lyg ir buvo galima tikėtis, kad Taivanio gamybos vobleriai atrodys prasčiau nei Tokijo pasididžiavimas. Tačiau nieko panašaus – visi masalai pagaminti kokybiškai ir preciziškai, prie nieko iš esmės negali prikibti. Netgi susidarė įspūdis, kad tarp kai kurių iš jų didelio skirtumo nėra ir jie pagaminti vos ne ten pat (o gal ir iš tiesų ten pat – kas žino?).

Atsparumą mechaniniams pažeidimams ir lydekų dantims išmatuoti sunkiau. Tačiau neteko girdėti, kad kažkas dėl to skųstųsi. O juk „Strike pro“ masalais mūsų šalyje yra žvejojama nemažai metų. Tuo tarpu, ne viena garsi Japonijos kompanija šioje vietoje atrodo kur kas prasčiau.

Strike pro Bold 130 Sp- vienas sėkmingiausių pasirinkimų viliojant rudenį lydekas

Spalvinės gamos plotis. Iš pradžių pasirodė, kad japonai gali pasiūlyti daugiau. Kai kurių populiarių tekančios saulės šalies voblerių modelių yra gaminami po 50 ar 60 spalvinių variantų. Tuo tarpu „Strike pro“ masalų elektroninėse ar paprastose parduotuvėse pamatysi nuo keliolikos iki poros dešimčių skirtingų spalvų. Taigi, pranašumas lyg ir būtų japonų pusėje. Tačiau, pažiūrėjus kitoms šalims skirtų modelių rinkas tapo aišku, kad „Strike pro“ spalvinė gama yra gerokai platesnė, nei gali rasti mūsų parduotuvėse. Ir jei ji neaplenkia japonų, tai jai bent jau šiuo požiūriu tikrai jai nenusileidžia.

Paklausit, tai kodėl Lietuvoje galima įsigyti mažiau spalvų masalų? Man irgi buvo įdomu, tad uždaviau šį klausimą šiuos masalus į Lietuvą vežančios kompanijos „Almarijas“ vadovams. Jie paaiškino, kad nesunkiai įmanoma užsisakyti „Strike pro“ voblerių gamintojų net tūkstančio spalvinių variantų, tačiau reikia jų (kiekvieno spalvinimo) imti nemažą kiekį. Tai – didžiulės investicijos, o mūsų rinka nėra didelė. Todėl tenka pasitenkinti tik populiariausiais ir mūsų žvejų labiausiai mėgstamų spalvinimų vobleriais. Tačiau iš kitos pusės – kai kuriuos „Strike Pro“ voblerius galima gauti tik Lietuvoje. Pavyzdžiui, žinomo spiningautojo Gintaro Nauckūno rankomis sukurtą spalvų derinį pavyko atkartoti gamykliškai ir jį galima nusipirkti tik Lietuvoje bei kitose Baltijos šalyse.

Strike Pro 9 cm universalūs minnow tipo vobleriai. Apačioje - žinomo spiningautojo G.Nauckūno kurtas spalvinimas, ypač sėkmingas žvejojant Neryje

Maloniai nustebino, jog „Strike pro“ pasiūlė ir galybę holograminių, chrominio blizgesio, ir 3D efektą turinčių spalvinių variantų. Tai yra to, kuo bando didžiuotis japonai.

Kabliukų ir žiedelių kokybė. „Strike pro“ deklaruoja, jog savo vobleriams naudoja kompanijos VMC kabliukus ir žiedelius. Paėmus į rankas nekyla abejonių, kad jie – aukščiausios klasės. Patys sminga į rankas ir jų paprastai neatlenksi. Jų tikrai keisti nereikia, kad ir kokius „žvėris“ begaudytum. Kauno mariose ties Birštonu bei Nemune velkiaujantys žvejai šiais masalais yra ištraukę ne vieną per pusšimtį sveriantį šamą. Ir tiek kabliukai bei žiedeliai atlaikė.

Liko įvertinti tik modelių gamą. „Strike pro“ į Lietuvą veža beveik šimtą skirtingų voblerių, džerkų ir svimbaitų modelių, iš kurių turbūt pusė yra skirta ar pritaikoma lydekų žūklei. 7–8 skirti tvičingui, panašiai tiek pat – velkiavimui. Giliausiai neriantis velkiavimui skirtas crank tipo vobleris velkamas gali nunerti net 13–15 metrų. Nemažai klasikinių modelių, tai pat – daugiadalių. Tad modelių gama tokio platumo, kad iš esmės padengia visus įmanomos mūsų spiningautojų poreikius.

Ilgaliežuviai krankai, velkiaujant galintys pasiekti net 15 m gylį

Atskirai galima būtų pakalbėti apie svimbaitų kategorijai priskirtinus minkštuosius masalus „Pig Shad“, paskutinių metų lydekautojų numylėtinius.

Strike pro Pig shad-svibait kategorijos dideli guminukai

Beliko tik sudėlioti išvadas. O jos atrodo labai paprastai: jeigu nesate žūklės vobleriais maniakas, pinigai jums neplėšo kišenės ir nesivaikote įvaizdžio – tokių kompanijų kaip „Strike pro“ ar kitų vidutinės kainos klasės gamintojų voblerių jūsų poreikiams daugiau kaip per akis.

O jei norite tapti šios srities profesionalu, tai, ko gero, pradžioje yra protingiau nusipirkti daugiau, bet skirtingo dydžio, nėrimo gylio, formos ar spalvos voblerių, nei tik keletą, bet brangių ir labai išreklamuotų.

Juk net ir pats geriausias masalas pats negaudo. Gaudo žvejys, kuris jį naudoja. „Strike pro“ vobleriai gero žvejo rankose iš tiesų gali parodyti stebuklus.

Užsakymo nr.: PT_82476999