Kaip kabinti?

Kai kurie žvejai, retai meškeriojantys šiuo masalu, galbūt nelabai žino, kaip jį kabinti. Viskas priklauso nuo paties batono gabalėlio dydžio. Jei norima ant mažo, tarkime 16nr, kabliuko užmauti gabalėlį „magiško“ kepinio, iš riekės atsignybame vos pusės nago dydžio porciją. Tada ją stipriai užspaudžiame ant kabliuko išlenkimo. Rezultatas – iš apačios suplotas, o viršuje purus batono gabalėlis. Ir kas dar svarbu – jei ant kabliuko užspausime visą batoną, t.y., padarysime jį kaip plokščią blyną, žuvys, ypač „išlepintos“ kuojos, kibs nenoriai.

Kuoja (kairėje) ir batono gabaliukas (dešinėje)

Jeigu norime ant didesnio, tarkime 8 – 10 nr, kabliuko uždėti batono „porciją“, viską darome kiek kitaip. Atplėšę pusės nykščio dydžio gabalą, jį užspaudžiame ant kabliuko kotelio, padarydami savotišką eglutę – purus batonas būna apačioje, kiek suminkytas – viršuje.

Dar galime naudoti batono gabalėlio formas, kai specialiu įrankiu iš riekės išspaudžiamas reikiamo dydžio kepinio gabalas.

Drėkintas ir smulkintas batonas jaukui

Techniniai niuansai

Kadangi batoną nuo kabliuko žuvys greitai „nugvelbia“, žvejojant šiuo masalu nereikėtų naudoti labai ilgų pavadėlių. Pilnai užtektų 30 cm ilgio pasaitėlio. Žinoma, jei ant kabliuko užspaudžiamas didesnis batono gabalas (pavyzdžiui, žvejojant šapalus) galima naudoti ir iki pusės metro siekiantį pavadėlį.

Svarelių sistemėlės, žvejojant šiuo būdu plūdine meškere, yra gana paprastos. Dažniausiai pagrindinė svarelių masė reikalinga plūdei išsverti montuojama viename taške. Žvejojant dugnine, dažniausiai naudojama elementari „Paternoster“ tipo sistemėlė.

Batono gabaliuko formelės

Ne vien masalas

Taip, batonas gali būti ne vien puikus, masalas, bet ir labai geras žuvų jaukas. O jis gaminamas taip pat paprastai. Batono riekių plutos nupjaunamos ir viskas sudedama į virtuvinį smulkintuvą. Belieka paspausti mygtuką ir retkarčiais pakratant, susmulkinti batono riekes. Po kiek laiko jos tampa baltų trupinių mase, kuri gerai limpa, tačiau vandenyje greitai skleidžiasi. Toks jaukas nepersotina žuvų ir yra ypač tinkamas šaltuoju sezonu.

Kai vanduo būna šiltesnis, galime išbandyti ir kitą jaukinimu batono būdą. Batono riekės tiesiog sudedamos į indą su vandeniu, gerai išmirkomos ir po kiek laiko vanduo iš riekių nusunkiamas. Į tokią masę galima pridėti džiūvėsių, kanapių ir visko, ko tik širdis geidžia. Toks jaukas nesunkiai limpa, gerai laikosi šėryklose ir puikiai vilioja žuvis, tokias kaip: šapalas, karšis ar karpis.