Kaip dantračiai tapo rite

Luisas Karpano (Louis Carpano) gimė 1832 m. 1951 m. jis pradėjo mokytis laikrodininko amato Klusese (Cluses), Savojoje (Savoy regionas dabartinėje Italijoje). Baigęs mokslus jis iškeliavo dirbti į Prancūziją ir Šveicariją. Jo pirmuoju išradimu 1860 metais tapo frezavimo staklių patobulinimas, skirtas dantračių gamybai. 1868 m. jis grįžo atgal į Klusesą ir ten įkūrė įmonę, gaminusią ir pardavinėjusią laikrodžių mechanizmus ir metalo frezavimo stakles. Luiso sūnėnas Konstantas (Constant) pas dėdę mokėsi šio amato ir 1902 m. perėmė jo verslą.

„Mitchell 300“ vidus primena mechaninio laikrodžio mechanizmą

Konstanto sūnėnas, Čarlzas Ponsas (Charles Pons), prisijungė prie šeimos verslo ir tapo vienu iš šios įmonės, dabar pasivadinusios „Carpono & Pons“ įkvėpėjų. 1930m. „Carpono & Pons“ pradėjo dirbti su keliomis žūklei skirtas rites gaminančiomis įmonėmis, tobulindami jų dizainą. Ir tais pačiais metais jie sukūrė pirmą atviro tipo neinercinės ritės prototipą, kurios gamybos patentą gavo tik 1950 m.

Iš kur kilo pats „Carpono & Pons“ pirmosios sukurtos ritės pavadinimas yra neaišku. Žinoma, kad gaminį buvo norima pavadinti prancūziškai „Michel“, tačiau šis pavadinimas patentų biure jau buvo užimtas. Todėl ritę buvo nuspręsta pavadinti amerikietiškai skambančiu vardu – „Mitchel“. Tuo metu prekės ženklų „vardai“, kilę iš už Atlanto, buvo labai madingi.

Mitchell 300“ ritė

Paakinti pirmojo savo ritės modelio sėkmės „Carpono & Pons“, kūrė ir kitus neinercinių ričių modelius, tokius kaip: „Salt Water”, „Mitchell Cap” (Cap 54), „Otomatic” ir „Rapid”. 1957 m. buvo nuspręsta kiekvienam modeliui suteikti ir skaičių. Taip pirmoji „Carpono & Pons“ sukurta ritė gavo pavadinimą „Mitchell 300“. 1966m. šios ritės pagaminimo vienetų skaičius pasiekė 10 milijonų! O 1970m. per dieną pagaminamų „Mitchell 300“ modelių skaičius jau pasiekė 12 000. Nieko nuostabaus, kad po metų absoliutus šio modelio ričių pagaminimo skaičius siekė 20 milijonų! Taigi, galima tvirtai teigti, kad „Mitchell 300“ tuomet buvo pati populiariausia ritė pasaulyje.

Idealus valo ant būgnelio klojimas „Mitchell 300“

„Mitchell 300“ sėkmės paslaptis

Kaip ir kiekvieno gero daikto, „Mitchell 300“ sėkmė slypi paprastume ir patvarume. Ir nors iš pažiūros „Mitchell 300“ mechanizmo vidus atrodo gana sudėtingai ir „laikrodiškai“ bei mirga nuo įvairiausių dantračių, bet viskas veikia paprastai ir nepriekaištingai – tarsi gero mechaninio laikrodžio mechanizmas. Pačios ritės korpuso formos taip pat yra „lakoniškos“. O labiausiai „Mitchell 300“ žavi valo ant būgnelio klojimu. Jis yra idealus. Ne be reikalo tokias rites, dar ir šiais laikas, aš aptikau pas gerai žinomą Lietuvos kastingo sporto meistrą Marijų Svirbutavičių. Jis iki šiol jomis sėkmingai naudojasi.