Viskas prasidėjo nuo stebėjimo

Vienas Suomijos žvejys vardu Lauris Rapala (Lauri Rapala) dažnai stebėdavo žuvis Paijeno (Paijanne) ežere. Jis pastebėjo, kad lydeka iš viso žuvų būrio išsirenka vieną, dažniausiai sužeistą, ir kiek išcentruotai judančią žuvelę. Žvejys suprato, kad, sugebėjus atkartoti tokius žuvelės judesius dirbtiniame masale, sėkmė būtų garantuota. Taip jis galės sugauti daugiau žuvų ir užsidirbti daugiau pinigų.

Lauri Rapala

Todėl vieną dieną, grįžęs iš žūklės namo, jis pradėjo batsiuvio peiliu drožti dirbtinę žuvelę iš kamščio. Nušlifavus žuvelės kontūrus su švitriniu popieriumi, jos šonai buvo apklijuoti folija iš saldainių popieriukų, o išlydyti nuotraukų negatyvai atstojo impregnantą. Bet svarbiausia buvo tai, kad šis masalas puikiai atkartojo sužeistos žuvelės judesius vandenyje. Taip 1936 m. gimė pats pirmasis „Rapala“ voblerio modelis, iki šio žinomas kaip „Rapala Original Floater“. Pasakojama, kad Lauris su šiuo nauju masalu kartais pagaudavo po 270 kg žuvų per dieną!

„Rapala Original Floater“ vobleris

Amerikietiška sėkmės istorija

Nors, nuo pat „Rapala“ voblerių sukūrimo tokie masalai buvo mėgiami meškeriotojų, gaudančių plėšriąsias žuvis, šios kompanijos istorija galėjo baigtis ir ne taip sėkmingai, jei ne keli laimingi atsitiktinumai. Sėkmingiausias iš jų – JAV žurnale „LIFE“ 1962 m. paskelbtas reklaminis straipsnis. Kaip tyčia, šis numeris buvo skirtas Merlyn Monro (Marilyn Monroe) gyvenimo retrospektyvai ir turėjo vieną didžiausių tiražų leidinio istorijoje. Todėl po straipsnio išleidimo, „Rapala“ gavo užsakymą – pagaminti du milijonus vienetų masalų!

„Rapala“ legendos

Po didžiulės „Rapala Original Floater“ voblerio sėkmės sekė ir dar keli, ne ką mažiau pasaulinei žvejų bendruomenei žinomi, voblerių modeliai. Vienas tokių buvo 1974 m. išleistas „Rapala Jointed Floater“. Jis buvo sudėtas iš dviejų dalių ir turėjo platesnę judesių aplitudę.

„Rapala CountDown Jointed“ vobleris

Kitas, ne ką mažiau legendinis, suomių kompanijos gaminys buvo „Rapala Shad Rap“, išleistas 1982 m. Jis turėjo kiek platesnį kūną ir vandenyje virpėjo tankiau už „Original“ modelį.

Kompanijos dabartis

Džiugu, kad iki pat šių dienų kompanija „Rapala“, kaip ir kadaise pats Lauris, tikrina ir testuoja kiekvieną savo voblerio modelį atskirai vandens baseinuose. Taip pat kompanija nėra perkėlusi voblerių gamybos į tolimuosius rytus – „Rapala“ gamykla šuo metu yra Estijoje (nuo 1981 iki 2007 metų buvo ir Airijoje).

Iki pat šių dienų „Rapala“ gali pasigirti turinti didžiausią įregistruotą „IGFA“ asociacijos trofėjinių žuvų skaičių, sugautų ant jos pagamintų masalų.

„Rapala“ vobleris