Prancūzų inžinieriaus šedevras

Kai prancūzų inžinierius Adrė Meulnartas (Andre Meulnart) 1938m. sukonstravo sukriukę „Mepps“, jis net nenutuokė sukūręs šedevrą, revoliuciškai pakeisiantį visą žūklės masalų gamybos industriją . Žinoma, tikram „Mepps“ tarptautiniam pripažinimui reikėjo laiko: pergyventi Antrą Pasaulinį karą, begales kitų kataklizmų, kol galų galiausiai, ši sukriukė tapo viena iš žinomiausių dirbtinių masalų pasaulyje. Beje, išvertus iš prancūzų kalbos, trumpinys „Mepps“ („Manufacturier D'Engins De Precision Pour Peches Sportives“) reiškia „tobuli reikmenys sportinei žūklei“.

Andre Meulnar ir Todd Sheldon

Vėl amerikietiška sėkmės istorija

Kaip ir „Rapala“, „Mepps“ savo didžiąją šlovę „susikrovė“ JAV. Vieną 1951m. dieną, Todas Šeldonas (Todd Sheldon), vienos žūklės parduotuvės Antigo mieste, Viskonsino (Wisconsin) valstijoje savininkas, turėjo ne itin sėkmingą žūklę Vulfo upėje (Wolf River). Nusprendęs išbandyti kažką naujo, jis savo masalų dėžutėje atrado „Mepps“ blizgutę, kurią jam iš Europos parvežė jo bičiulis Frankas Velekas (Frank Velek), grįžęs po Antrojo Pasaulinio karo iš Normandijos. Tik uždėjęs prancūžišką masalą, Todas per kelias vandalas pagavo 4 upėtakius, kartu svėrusius 6 kilogramus.

Nuo šios sėkmės Šeldonas pradėjo pradavinėti šias blizgutes savo parduotuvėje. Deja, po kurio laiko jam pradėjo trūkti šių masalų, kuriuos tiekė viena prancūzė, siųsdama juos į parduotuvę mainais į nailonines kojines. Po kurio laiko, Tomas pradėjo pirkti blizgutes tiesiai iš „Mepps“ gamyklos Prancūzijoje.

Sėkmingi prancūziškų sukriukių pardavimai ir begalė jomis sugautų įvairių rūšių žuvų lėmė tai, kad Tomas Šeldonas 1956m. pardavė savo žūklės reikmenų parduotuvę ir įkūrė „Sheldons', Inc“ kompaniją, besispecializuojančią „Mepps“ sukriukių pardavime.

Viena iš pirmųjų pracūzų inžinieriaus šedevrų „Mepps Shimmy“ sukriukė

1960m. „Sheldons', Inc“ JAV pasiekė prancūziškų blizgučių pardavimus iki pusės milijono ir greitai priartėjo prie 3 milijonų ribos. Ir nuo mažytės žūklės reikmenų parduotuvės, „Šeldonai“ išaugo iki rimtos pasaulinės žūklės įrankių kompanijos.

„Kailiniai“ kabliukai

Dar vieną įdomi istorija, susijusi su „Mepps“ blizgutėmis, įvyko taip pat 1960m. Prie tos pačios Vulfo upės, Viskonsine. Vieną dieną prie upės Todas Šeldonas sutiko vaikiną, kuris nešėsi gerokai didesnius upėtakius, nei esamus Todo krepšyje. Šeldonas pamatė, kad vaikinas ant tos pačios „Mepps“ blizgutės kabliukų buvo uždėjęs kuokštelį voverės plaukų.

Taip prasidėjo Todo eksperimentai su įvairaus kailio plaukais ant „Mepps“ sukriukių kabliukų Kol galų galiausiai buvo prieita prie išvados, kad niekas taip gerai „nepulsuoja“ vandenyje, kaip voverės ir elnio kailių plaukų kuokštas. Taip „Sheldons', Inc“ pradėjo perdirbinėti ir „Mepps“ sukriukių kabliukus „puošti“ voverių ir elnių kailių plaukais.