Kur dažniausiai meškeriojate žiemą?

Tai bus vienas iš svarbiausių faktorių, į kurį būtina atkreipti dėmesį, renkantis žieminį spiningėlį. Jeigu jūs dažniausiai gaudote negiliuose vandenyse, sakysime, nesiekiančiuose 6 metrų, jums pakaks spiningėlio su įmontuota arba atskirai tvirtinama inertine ritele. Bet jei jūs esate gilių, seliavinių ežerų gerbėjas, kur vyraujantis gylis yra 10 metrų ir daugiau, tada jums tikrai prireiks žieminio spiningėlio su maža neinertine ritele.

Spiningėlis, skirtas žvejoti sekliau, su įmontuota inercine rite

Anglis ar stiklas?

Tikrai nereikėtų galvoti, kad spiningėliai, pagaminti iš stiklo pluošto, yra nieko verti. Priešingai, skirtingai negu vasarą, stiklo pluoštas žiemą turi vieną privalumą – jis yra atsparesnis šalčiui. Taipogi, šiuolaikinis stiklo pluoštas gali būti itin lengvas ir standus.

Spiningėlis, skirtas žvejoti gyliuose, su neinercine rite

Ešerius ar lydekas?

Mėgstantys žiemą vaikytis ešerius, turėtų rinktis trumpesnį ir liaunesnį kotelį turinčius spiningėlius. Tuo tarpu žiemą ieškant margašonių lydekų, derėtų pasirinkti kietesnį ir ilgesnį kotelį, turintį „žieminį įnagį“. Taip pat kotelio ilgis priklauso nuo žvejo pozicijos žūklavimo metu. Jeigu mėgstama gaudyti stovint – tiks ilgesnis spiningas, sėdint – patogesnis bus trumpesnis.

Spiningėlis, skirtas žvejoti sekliau su inercine ar multiplikatorine rite

Būtina atkreipti dėmesį į spiningėlių žiedelius

Spiningėlių, skirtų žieminei žūklei žiedeliai nėra vienodi. Vienų modelių jie būna maži su neaukštomis kojelėmis, kitų – didesnio skersmens, gan aukštai pakylėti nuo meškerėlės blanko. Pastarieji skirti žvejybai su neinertinėmis ritėmis. Tai yra labai svarbus aspektas, nes pasirinktus priešingai, valo sudarytas kampas tarp ritelės ir pirmo spiningėlio žiedo bus per aštrus ir valas negalės lengvai slinkti nuo ritės būgnelio. Be to, meškerėlės kotelis apkrovos metu links neproporcingai ir negalės„ gesinti“ žuvies spurtų. Galima ir kita spiningėlių, skirtų žvejybai su neinertinėmis ritėmis, konstrukcija – tai palenkta kartu su rankena pirmoji meškerės dalis.

Plonėjantis į galą plokščias meškerėlės blankas

Kamštis ar guma?

Medžiaga, kuria padengta spiningėlio rankena, tai jau grynai asmeninis žvejo pasirinkimas. Dievinantiems kamštines meškerių rankenas, galėčiau pasakyti, kad porėta guma, arba kitaip vadinamas „Hypronas“, tikrai nėra toks jau blogas pasirinkimas. Tokio tipo rankena mažiau slysta iš šlapių rankų, mažiau ir šąla. Bet jeigu norite kamštinės – siūlyčiau rinktis pagamintas iš vadinamo „gumuoto“ kamščio. Tokio tipo rankenos daug geriau „guli“ delne.

Gumuoto kamščio spiningėlio rankena

Ar reikalingas sargelis?

Žvejojant negiliai, didesnėmis blizgutėmis ar švytuoklėmis, jis nėra būtinas. Kibimas dažniausiai jaučiamas „per ranką“. Gaudant mažesniais masaliukais, ypač ešerius, jis kartais praverčia. Tačiau, šiais laikais galima rinktis savotišką kompromisą, „integruotą sargelį“, kai jo savybes atstoja plonesnė meškerėlės galūnė. Ji gali būti kaip ir feeder tipo meškerių, keičiama ar įklijuota, arba kitas variantas: plonėjantis į galą, plokščias, meškerėlės blankas.