Truputis istorijos

Vos tik sukūrus pirmąsias neinercines rites, per daug skirta dėmesio valo klojimo kūgiškumui nebuvo. Dauguma to meto neinercinių ričių valą klojo tolygiu cilindru ir tuo metu to tikrai pakako, kai jų „konkurentės“, inercinio tipo ritės, tolygiai valą klodavo tik su meškeriotojo pirštų „pagalba“. Vėliau, atsiradus sportiniam svarelio mėtymui į tolį, su neinercine rite, varžyboms ričių būgneliai, o kartu ir valo klojimas, „evoliucionavo“ į savotišką nupjauto kūgio formą. 9-10-ame praėjusio amžiaus dešimtmečiuose, tokia būgnelio ir valo klojimo forma dominavo ir mėgėjiškai žūklei skirtose neinercinėse ritėse ir vadinosi „Long Cast System“ (liet. „Tolimo Metimo Sistema“). Dar vėliau japonų kompanija „Daiwa“ savo ritėse išpopuliarino atvirkščiam nupjautam kūgiui būdingą ritės būgnelio formą su atitinkamai klojamu valu ir tą sprendimą pavadino „Anti-Backlash System” (liet. „Nesusipynimo Sistema“).

Tolygus cilindras

Šiuo metu dauguma neinercinių ričių valą ant būgnelio kloja būtent taip. Tai – universali „forma“ ,tinkanti daugeliui žūklės būdų ir tipų. Bet, mano manymu, labiausiai tinkama plūdinei ir dugninei meškerei, skirtai mėtyti ne itin dideliais atstumais. Taip pat, toks valo ant būgnelio klojimas tiks ir spiningautojams, mėgstantiems tolygiai traukti masalus, pvz., žvejojant sukriukėmis ir klasikinio tipo vobleriais. „Tolygus cilindras“ – tai geriausia valo klojimo ant ritės forma, žvejojant įprastais monofilamentiniais valais.

Nupjautas kūgis

Kaip jau minėjau, tokio tipo valo klojimo forma būdinga ritėms, skirtoms mėtyti svorius tolimais atstumais. Tai gali būti ritės, skirtos svarelio mėtymo į tolį, dugninei žūklei nuo paplūdimių ar laikinių karpių meškeriojimui. Jos dažniausiai būna didelių gabaritų ir 5000 -10000 dydžių. „Nupjautas kūgis“ – tinkamiausia valo klojimo „forma“, norintiems masalą ar svarelį nusviesti itin toli. Tokia „forma“ tinkama tiek monofilamentiniam, tiek „minkšto“ tipo pintam valui.

Senos ir naujos kartos neinercinės ritės su nupjauto kūgio formos tolimo užmetimo būgneliais ir tokia pat valo klojimo forma

Atvirkščias nupjautas kūgis

Toks valo suklojimas ant ritės tinkamiausias tada, kai masalą traukiame netolygiai, t.y., žvejodami spiningu „Twitch“ ar „Jig“ tipo technikomis. „Atvirkščias nupjautas kūgis“ – puikiausias sprendimas tada, kai meškeriojama su „kieto“ tipo pintais ir fluorokarboniniais valais. Toks valo ant ritės suklojimas, iš dalies, neleidžia masalo metimo ar netolygaus traukimo metu „išsimesti“ ir susidaryti laisvoms valo kilpoms.

Atvirkščio nupjauto kūgio formos ritės būgnelis ir valas

Konuso reguliavimas

Turėdami ritę su priekiniu stabdžiu, galime pakoreguoti ir valo klojimo ant būgnelio formą. Tereikia ant pagrindinės ritės ašies ten, kur dedamas būgnelis, „pažaisti“ su ten esamų tarpinių storiu ir jų skaičiumi. Taip, varijuojant tarpinėmis, galima pasiekti visas prieš tai išvardintas valo klojimo ant būgnelio formas. Jeigu sunkiai pavyksta rasti konkrečios ritės originalių tarpinių, jas nesunkiai galite pasidaryti patys. Tereikia pragręžus skylę išsikirpti norimo storio tarpinę iš plastikinių voblerių pakuočių arba iš senų įvairios paskirties plastikinių kortelių.

Dėka šių plastikinių tarpinių galime reguliuoti valo klojimo formą ant ritės būgnelio