Truputis istorijos

Tai buvo Anglija, penktas praeito amžiaus dešimtmetis, kada klijuoto bambuko meškerės vis labiau įsigali meškeriojimo pasaulyje ir to meto meškeriojimo žvaigždės F.W.K Valisas (F.W.K. Wallis), Eivono („Avon“) upės ūsorių siaubas ir didelių karpių žūklės pradininkai Anglijoje, Dikas Volkeris (Dick Wallker) ir Ričardas Volkeris (Richard Walker), kuria meškeres, skirtas didelėms apkrovoms ir galingoms žuvims gaudyti.

Senosios kartos, klijuoto bambuko, Avon tipo meškeryklotis

Tiesa ta, kad to meto žūklės įrankiai, tiek valai, ritės, tiek tos pačios meškerės, buvo gana primityvūs, žiūrint šių dienų standartais, ir norint sukurti kažką originalaus ir patvaraus, reikėjo įdėti nemažai išmonės bei darbo. Buvo siekiama, kad ta pati meškerė tarnautų ir kaip dugninė (tuo metu populiarus savotiškas dugninės variantas buvo svarelio ir kabliuko su masalu ridenimas dugnu pasroviui) ir kaip plūdinė – palaidynė. Taip atsirado „Eivon“ („Avon“) tipo kotai, gavę pavadinimą nuo upės, kurioje jais dažnai buvo gaudoma.

Techninės charakteristikos

„Avon“ tipo kotai paprastai yra dviejų dalių,11-12 pėdų (3.30m–3.60m) ilgio bei 1.25, 1.5, 1.75 svaro (~0.6kg, ~0.7kg, ~0.8kg) statmeno įlinkio (meškerykočio galios išraiška, sugalvota anglų, pakabinus tam tikrą svorį ant meškerykočio, žiūrint kada jis išliks žemyn 90 laipsnių kampu). Pusiau parabolinės akcijos tam, kad padėtų lengviau kovoti su didesnėms žuvims ir įveiktų maksimalias apkrovas bei neleistų trūkti sąlyginai plonam valui.

Šių laikų Avon tipo meškerykotis su dviem viršutinėms meškerės dalim, Feeder tipo ir paprasta

Dabartinėse modifikacijose vis dažniau pridedama ir antra koto dalis su jautria viršūnėle. Dažnai tokie meškerykočiai žymimi „Avon/Quiver rod“ (angl., Quiver – šiuo atveju, drebanti, suprask, viršūnėlė). Kaip jau minėjau pradžioje, jie buvo gaminami iš klijuoto bambuko, vėliau – iš stiklo, dabar ,žinoma, iš anglies pluošto. Nors iki šiol mažos Jungtinės Karalystės gamyklėlės, kaip ir muselinius, taip ir „Avon“ tipo meškerykočius, gamina iš klijuoto bambuko. Tai – brangūs, bet išskirtiniai, vienetiniai gaminiai, maloniai glostantys retro stiliaus įrankius mėgstančio žvejo sielą.

Panaudojimo galimybės

Paprastai Anglijoje dabar jie naudojami ūsorius gaudančių žvejų. Ypač – galingiausi modeliai,1.75 svaro statmeno įlinkio. Tokie pat ar lengvesnės galios kotai mėgstami ir su elektroniniais signalizatoriais, dugnine karšius, lynus, kuojas, ešerius gaudančių meškeriotojų. Nepamainomi jie tarp lelijų, užmetus plūdę, laukiant lyno ar stambesnio karoso.

Dar jais tykojimo būdu gaudo karpius netoli kranto arba paviršiniu masalu juos vilioja nuo vandens paviršiaus. Mėgiami „Avon“ tipo kotai ir komerciniuose karpymuose gaudančių žvejų, naudojant „Method“ tipo šėryklėles ar „Pellet waggler“ tipo plūdes. Dar daugiau Anglijos žvejų naudoja „Avon“ tipo kotus kaip universalius meškerykočius, gaudant plūdine, dugnine ar net spiningu.