„Nepasitikėjimo“ priežastys

Dažnai tarp meškeriotojų, kurie spiningą paimą į rankas tik kartais, galime išgirsti frazę: „Tokio dydžio masalais tai tikrai ne Lietuvoje lydekas gaudyti“. Ir dalis tiesios jų žodžiuose tikrai yra. Gyvename ne Skandinavijoje ar Didžiojoje Britanijoje, kur 10 kg lydeka – anoks pasiekimas. Šiais laikais, mūsų ežeruose ir upėse jau du kilogramus perkopusi aštriadantė – visai geras rezultatas. O gaila... Turėdami tokius vandens telkinius galėtumėme džiaugtis ne viena monstriško dydžio margašone. Tačiau didžiulis tautiečių žvejų noras viską „tempti namo“, daro savo. O kur dar visokie, skrituliai ir „vėliavėlių“ gerbėjai...

Tačiau viena kita didesnė lydeka mūsuose dar gyvena. Todėl pabandyti ją suvilioti – tikrai verta. Skeptikams norėčiau priminti, kad net ir nedidelė margašonė puola savo auką, siekiančia vieną trečiąja jos pačios ilgio. Taigi, netgi 50 cm ilgio lydekaitė lengvai „įveikia“ 15 cm dirbtinį vilioklį. Todėl „baimės“ naudoti didesnius masalus margašonių žūklėje, kaip ir neturėtų būti.

Laikas ir vieta

Iš tikrųjų, didesnius 12 – 15 cm siekiančius dirbtinius vilioklius, lydekų žūklėje galima naudoti visą atvirojo vandens sezoną. Galbūt tik ankstyvas pavasaris ir vidurvasaris turėtų šiokių tokių išimčių.
O dėl vietų – net ir visai nedideliuose ežeriukuose, ar mažose upėse kartais verta pametėti didesnį masalą vien dėl to, kad įsitikintumėte, kokio dydžio margašonė gali tykoti duobėje ar po nuskendusiu keru.

Masalų tipai

Tai gali būti tiek didesni silikoniniai „guminukai“, tiek stambesnių „gabaritų“, įvairiausių tipų vobleriai bei šių dviejų masalų hibridai, kurie pastaraisiais metais tampa ypač populiarūs tarp spiningą mėgstančių meškeriotojų.

Įrankiai

Pirmiausia reikia pasakyti, kad su bet kokiu spiningu dirbtinio masalo, sveriančio kad ir 40 g, neužmesim. Norint žvejoti kiek didesniais masalais, teks rinkis sunkesnės klasės, tvirtesnes „lazdas“ O jei dar masalui norėsime „suteikti“ šiek tiek „gyvybės“, teks rinkis greitos akcijos „kuolus“. Ilgiai? Įvairūs. Iki 2m, žvejojant iš valties ir iki 3 metrų, spiningaujant nuo kranto.
Kalbant apie rites, kuo didesniais masalais norėsime žvejoti, tuo pranašesnės šiame „reikale“ bus multiplikatorinio tipo ritės. Ir nors kai kurie mūsų krašto meškeriotojai dar vis su didžiuliu nepasitikėjimu žiūri į šiuos „amerikoniškus žaislus“, tačiau tiek valdyti masalą, tiek žvejoti su „multu“, naudojant didesnius masalus yra tikrai lengviau.