Gamyklinis brokas

Pirmiausia, yra meškerykočių grupė kurią galima priskirti tiesiog blogai pagamintiems. Kas yra „blogai“? Tai – siekiant apgaulingų marketinginių tikslų gaminti produktai, kurių blanko sienelių storis prilygsta popieriaus lapo storiui. Dažnai taip pagamintus „kotus“ galima atskirti, suspaudus jų blankus dviem pirštais – jie tiesiog išdumba. Todėl iš pažiūros lengvas, „smagus“ ir itin pigus iš anglies pluošto pagamintas meškerykotis jums turėtų sukelti įtarimą.

Toks kotelis gali ir pirmoje žvejyboje „paskleisti“ ore magišką „trekšt“ garsą. Geras kokybiškas anglies pluošto blankas ir iš jo pagaminti meškerykočiai turi turėti savo kainą. Norint sutaupyti, geriau įsigyti, kad ir sunkesnį, iš kompozicinių, anglies ir stiklo pluošto medžiagų gamintą meškerykotį, nei pasikliauti pigaus ir tvirto anglies pluošto „koncepcija“.

Kitas net ir garsiems prekiniams ženklams būdingas dalykas yra tikrasis brokas. Tai gali būti gamybos procese įvykusi klaida ar ne itin vykusi gaminių kokybės kontrolė, todėl žymiausi prekiniai ženklai apsidraudžia nuo tokių „netikėtumų“, suteikdami savo gaminiui „viso gyvenimo“ (angl. „Life Time“) ar kelerių metų garantiją.

Trečias, ne mažiau svarbus, aspektas, liečiantis meškerykočių kokybę, tai – transportavimo metu padaryti jų blankų pažeidimai. Kokybiškas aukštos klasės anglies pluošto blankas yra itin jautrus šoniniams smūgiams. Jis gali atlaikyti maksimalias apkrovas lenkiamas, bet sutrenktas į kietą paviršių jį transportuojant vėliau, gavęs menkiausią apkrovą žvejyboje, toje pat vietoje luš.

Mūsų pačių klaidos

Turbūt dažniausiai meškerykočiai yra sulaužomi dėl pačių meškeriotojų kaltės. Taip gali nutikti, kai koteliai būna bet kaip suversti automobilyje, iš kurio vėliau „netikėtai“ iškrenta ir dar būna prispaudžiami mašinos durelių. Arba kotą greit „nukenksminti“ gali visu greičių į jį skriejanti blizgė. O kur dar iki visiškos „barankos“ sulenktas meškerykotis, besistengiant iš visų jėgų atkabinti dugne įstrigusį masalą. Jau nekalbu apie visokius užmynimus ir primynimus…

Dar viena lūžusios dažniausiai viršutinės meškerės dalies priežastis būna valo, ypač pinto, apsivijimas apie meškerykočio viršūnę.

Taip pat daug klaidų, vedančių prie magiškojo „trakšt“, meškeriotojai daro traukdami trofėjinę žuvį. Viena dažniausiai pasitaikančių – tai meškerykočio ir valo sudaromas per status kampas, kuris lemia per didelę apkrovą meškerės viršutinei daliai.

Kaip jų išvengti?

1. Nusipirkę kokybišką daiktą, nepagailėkite jam ir tvirto transportavimo dėklo ar futliaro.

2. Prieš mesdami masalą įsitikinkite, ar valas nėra užsipynęs už meškerės viršūnėlės

3. Traukdami žuvį stenkitės sudaryti su meškere ir valu ne didesnį nei 45 laipsnių kampą.

4. Stengdamiesi atkabinti dirbtinį masalą nuo kliuvinio įvertinkite meškerės „galimybes“ ir geriau valą traukite su ranka, o blogiausiu atvejų jį nukirpkite – taip prarasite tik masalą bet ne meškerę.

5. Braudamiesi pro krūmynus neškitės meškerę storgaliu į priekį.