Pastarąjį aspektą pakomentuosiu kiek plačiau. Didelės trofėjinės žuvys, pavyzdžiui 10 kg lydekos, savo genuose sugeneruoja stiprią išlikimo instinkto ir augimo informaciją. Būtent iš tokių žuvų išauga ateities trofėjai, neskaitant to fakto, kad ir pati „mama“ yra geidžiamas kiekvieno žvejo laimikis. To pats, sėdėdamas ant sofos, tikrai nesugalvojau. Jį man patvirtinimo Klaipėdos jūrų muziejaus ichtiologas Remigijus Dailidė.

Tinklinis  krepšys skirtas laimikiui laikyti

Jei jau … po peiliu

Taigi, jei jau nusprendėte kelias žuveles pasiimti namo, tikrai neleiskite joms dusti plastikiniame kibire su vandeniu ar polietileniniame maišelyje. Jei žvejojame stacionariai, žuvis galime kuriam laikui įleisti į skiaurę. Bet prieš važiuojant namo, vistiek teks jas „nugalabyti“ Jei mobiliai – geriau iš kart sugautą laimikį užmušti. Tam tikslui yra sugalvotos specialios kuokelės su metaliniais antgaliais. Toks įrankis sumažina tiek jūsų, tiek garbingo priešininko kančias. Be to, kuo žuvis bus greičiau pribaigta, tuo jos mėsa bus skanesnė. Nepakenktų, ypač kai aplinkos temperatūra yra aukšta, žuvį iš kart išskrosti.

Kuokelė žuviai

Įvairūs taip spiningautojų mėgstami kukanai ir „mukranai“ – tai tik papildomi kančios šaltiniai, savo galo laukiančiai žuviai. Jei jau esate prakutę žvejai ir norite savo laimikius kažkur laikyti, įsigykite specialius katerius su aeruojamo vandens talpomis. O ketinamą paleisti žuvį reikia kuo greičiau sugrąžinti į gimtąją stichiją. Todėl fotografavimaisi su kalnu žuvies, po to jas paleidžiant – taip pat nėra nieko gero.

Kur laikyti

Kol kas nėra nieko geriau sugalvota užmuštai žuviai laikyti, už pintą krepšį. Tokiame „podėlyje“ žuvis gali išsilaikyti susukta į dilgėlių ar varnalėšų lapus net gerą pusdienį. Žinoma, tokio krepšio nereikėtų laikyti ant tiesioginių saulės spindulių.

Užsienio, Jungtinės Karalystės ir JAV, žvejai mėgsta žuvis laikyti savotiškuose rėtį primenančiuose gumuotose krepšiuose.

Pintas krepšys skirtas laimikiui laikyti

Dar kart apie žuvų dydžius

Dažnai Vakarų Europoje ir Skandinavijoje galime sutikti meškeriojimo taisyklėse apibrėžtus ne tik minimalius leistinų imti žuvų dydžius, bet ir maksimalius. Tai padaryta tam, kad žvejai turėtų galimybę susigrumti su rekordiniais laimikiais, o didžiosios žuvys turėtų šansą neršti ne vieną kartą. Todėl prieš imdami trofėjinę žuvį savo stalui, gerai pagalvokite, ar nepadarysite savo egoistiniu noru daug ir sunkiai atstatomos žalos gamtai ir ateities kartoms.