Edgarai, iš kur atsirado „Perdigonas“?

Na, šios nimfos kilmė būtų Ispanija ir Prancūzija bei tose šalyse esančios negilios kalnų upės su stipria srove. Bet, turbūt, labiausiai „Perdigoną“ išgarsino ispanai, viename iš muselinės žūklės čempionatų naudoję šio tipo nimfas ir jį laimėję. Vėliau savotiška „Perdigomania“ pasklido po visą pasaulį.

Kodėl šiuo metu Lietuvoje, tarp muselininkų, matomas savotiškas „Perdigonų“ bumas?

Na, tai pakankamai nauja muselių, nimfos tipo, rūšis, todėl, manau, ir susidomėjimas yra didelis. Asmeniškai aš nemanau, kad „Perdigonas“ yra kažkokia panacėja nuo visų „nekibų“. Manau, kad Lietuvoje, kur upės ir gaudymo sąlygos tikrai skiriasi nuo Ispanijos ir Prancūzijos kalnų upių, universalesnės būtų įprastos nimfos. Tačiau tam tikromis sąlygomis, o ypač sekliose ir srauniose upės atkarpose, „Perdigonas“ tikrai gali atnešti sėkmę.

Kuo ši muselė skiriasi nuo įprastų nimfų?

Visų pirma, ji yra pakankamai maža. „Perdigonui“ rišti paprastai naudojami 14 ir 16 dydžio kabliukai. Nimfos galva būna pakankamai didelė ir sunki – 3 mm, 3,5 mm. Muselės „kūnelis“ yra daromas taip pat pakankamai mažas. Jam rišti naudojami įvairaus tipo siūlai, atsisakant visų dapingų ir kitų „pagražinimų“. Muselė – nimfa paprastai užbaigiama uodegėle iš coq de leon plunksnų segmentų. Baigiant visa nimfa nulakuojama UV klijais ir nušvitinama UV žibintuvėliu. Dar vienas šios nimfos išskirtinis elementas yra sparnelių užuomazgų imitacija. Ji daroma paprastu, vandeniui atspariu markeriu uždedant tašką ir jį nulakuojant.

Ar žvejybos įrankiai skiriasi nuo tradicinių, nimfavimui skirtų?

Ne. Naudojami tie patys, pakankamai ilgi, 10 ar 11 pėdų, lengvesnių 2 – 3 klasių kotai. Taip pat ilgoki, vieno ar dviejų meškerykočių ilgių, pavadėliai. Patys muselių pasaitėliai, jungiantys muselę su pavadėliu, naudojami gal kiek plonesni, nei žvejojant su įprastomis nimfomis.

Žvejybos technika?

Žvejybos technika taip pat yra labai panaši į įprastą nimfavimą: muselę stengiamasi pravesti palei pat dugną, leidžiant upės srovei ją kuo natūraliau „nešti“.

Ar verta „Perdigoną“ turėti savo muselių arsenale?

Tikrai taip. Kartais ji tiesiog būna nepamainoma.

Dėkojame Edgarui ir sveikiname laimėjus „Lietuvos žūklės museline meškere čempionate“.