5 vieta

Vartiklės – dažnai nepelnytai šiuolaikinių meškeriotojų pamirštamas masalas. Išlenkti metalo gabalėliai ne tik puikiai vilioja lydekas rudenį, bet ir gali išgelbėti nuo visiškos nekibos. Margašonės retai kada gali atsispirti flegmatiškiems šių blizgės judesiams. Priklausomai nuo vandens telkinio tipo ir gaudymo gylio, derėtų pasirinkti arba lengvesnes, arba sunkesnes blizges. Rudeninių vartiklių formos taip pat turtėtų priminti ištęsto šaukšto siluetą.

Vartiklės

4 vieta

„Stick“ tipo vobleriai – tikras nūdienos spiningautojų „arkliukas. Tačiau rudenį juos derėtų traukyti arba liaudiškai tariant tvičinti švelniau, darant ilgesnes pauzes. Meškeriojant jais šiuo metų laiku reikėtų rinktis ir kiek „nuosaikesnius“ masalų atspalvius, nei žvejojant vasarą ar pavasarį.

„Stick“ tipo vobleriai

3 vieta

Slider tipo vobleriai Lietuvoje ne itin populiarūs, tačiau visoje Europoje tai yra ypač žvejų mėgstami masalai, skirti meškerioti rudenines lydekas. Dažniausiai tai būna dideli ir sunkūs, 12 cm siekiantys ir apie 50 g sveriantys vobleriai. Jų judesiai būna plačios amplitudės ir lėti, todėl puikiai vilioja lydekas šaltame vandenyje. O sumaniai manevruojant spiningu, galima išgauti ir staigesnius masalo „traukulius“.

„Slider“ tipo vobleriai

2 vieta

Masalai, turintys tvisterio uodegėlę. Tokio tipo „galūnę“ turintys viliokliai leidžia juos meškeriotojui traukti itin lėtai. Tai kartais yra vieninteliai „vaistai“ pasyvioms rudeninėms lydekoms.

Masalai su „Tvisterių“ uodegėlėmis

1 vieta

Tai dideli, 14 – 16 cm siekiantys, žuvytės formos silikoniniai guminukai, turintys plačią, kanopą primenančią uodegą. Tokie masalai puikiai tinka rudeninei margašonių medžioklei. Turintys ryškiai išreikštą, bet lėtą judesių amplitudę, jie priverčia iš letargo miego pakilti net ir pačią apatiškiausią lydeką. O jeigu jie dar yra ir „valgomi“ – rudeninei lydekai nėra šansų.

Dideli žuvytės formos silikoniniai masalai