Ruduo – žiema

Turbūt pačios populiariausios šiems metų laikams skirtos kepurės būtų „pupelės“ (angl. beanie) tipo. Jos gali būti pagamintos tiek iš sintetinių (poliesterio, akrilo), tiek iš natūralių (vilnos ar trikotažo) medžiagų. Kokias pasirinkti?

Intensyviai judant, prakaituojant geriau rinktis medžiagas, kurios „garina“ kūno išskiriamą kondensatą. Tai gali būti tas pats poliesteris – flisas, arba natūrali medžiaga – merino vilna. Pastaroji savyje turi ir daug antibakterinių savybių. Jeigu išsirinkote jums patinkančią kepuraitę, pagamintą iš akrilo ar šiurkštesnės vilnos, geriau, kad jos vidinėje pusėje būtų įsiūtas poliesterio – fliso pamušalas.

„Beanie“ tipo kepuraitė ir kepurė su ausinėmis

Kitas, jau labiau žieminių kepurių, tipas būtų įvairios formos galvos apdangalai su ausinėmis. Paprastai išorinis jų sluoksnis būna pagamintas iš sintetinių atsparių drėgmei medžiagų, o vidinis – iš šilumą sulaikančių medžiagų: dirbtinio ar natūralaus kailio, fliso. Jos yra skirtos atšiauriausioms žiemos sąlygoms ir gali būti naudojamos prie žemiausių minusinių temperatūrų.

Pavasaris – vasara

Šiais metų laikais patys populiariausi galvos „apdarai“ būtų beisbolo tipo kepuraitės su snapeliu. Išties, jos yra praktiškos ir patogios. Tačiau jos nėra vienodos. Kepuraitės, gale turinčios plastikinį tinklelį, gražiai atrodo ir yra „kvėpuojančios“, tačiau praranda savo žavesį ten, kur dūzgia galybė uodų.

Kepuraitė su gobtuvu nuo saulės  ir Panamos tipo skrybėlė

Tokio tipo kepurės nebus patogios ir kaitrią saulėtą dieną – saulės spinduliai jums kaip reikiant svilins pakaušį. Tokioms sąlygoms geriau rinktis iš vientisos kvėpuojančios medžiagos pasiūtas kepures su snapeliu. Dar geriau, jeigu jos turės gobtuvą ant ausų – vėliau nereiks rūpintis saulėje nudegusiais ausų kaušeliais.

Dar viena vasarinių kepurių rūšis – Panamos tipo skrybėlės. Jos būna pagamintos iš įvairių medžiagų ir išsiskiria plačiais bryliais. Šio tipo skrybėlės gali būti impregnuotos ir atsparios lietui bei turėti apsauginį tinklelį nuo uodų.

Verta paminėti, kad kai kurios vasarinės kepurės būna padengtos specialiais repelentais, atbaidančiais įvairius kraujasiurbius vabzdžius.

Klasikos gerbėjams

Daug kas turbūt yra matę tikrą anglų ar škotų žveją su beretos tipo kepure, gaudantį museline meškere kokioje nors ūkanoto Albiono upėje. Tokio tipo kepurės, angliškai vadinamos „flat cap“, dažniausiai būna gaminamos iš vilnonio audinio ir impregnuojamos nuo drėgmės. Jos šiek tiek šildo, turi mažą snapelį nuo saulės, bet labiau yra stiliaus dalykas, nei praktiškas galvos dangalas. Panašiai yra ir su kaubojiško stiliaus skrybėlėmis ar katiliukais.

Klasikinės žvejybinės kepurės