Esu ne kartą įsitikinęs, kad jaukui ir masalui naudojant batoną, rezultatai gali būti geresni nei naudojant kitus masalus ir jaukus. Būta atvejų, kai net brangiausi parduotuviniai jaukai naudojami kartu su dideliu kiekiu uodo trūklio lervų veikia blogiau nei paprastas batonas. Ši patirtis įgyta žūklės varžybų Anglijos kanaluose ir siaurose upėse metu, kuriose dalyvavau paeitą rudenį ir žiemą. Nesigilinsiu į žūklės varžybas ir nebandysiu lyginti batono su vienu ar kitu jauku. Faktas yra toks, kad batonas yra puikus masalas ir jaukas kai vanduo ima vėsti.

Kodėl batonas ima veikti geriau nei kiti masalai vandeniui vėstant? Į šį klausimą tiesioginio atsakymo neturiu, tačiau, manau, kad mano pasvarstymai turėtų būti netoli tiesos.

Taigi, pirmiausiai įvertinkime faktą, kad vėstant vandeniui žuvų mitybos bazė smarkiai sumažėja. Vandens augalų, vabzdžių ir kitų organizmų aktyvumas sumažėja, todėl žuvims juos surasti ir maitintis jais pasidaro sunkiau.

Antra, žmonės maitina neišskridusius į Pietus vandens paukščius. Pagrindinis pašaras - batonas. Ko nesulesa paukščiai, nuskęsta ir tampa maistu žuvims. Iš tikro esu tikras, kad kai kuriuose vandens telkiniuose, kur daug vandens paukščių ir juos šeriančiųjų, batonas žuvims yra tapęs natūraliu maistu!

Trečia, vėstant vandeniui pačių žuvų aktyvumas ima mažėti ir išlikimo instinktas verčia jas misti daug energijos turinčiu, minkštu ir lengvai virškinamu maistu, tokiu kaip batonas.

Taip pat, batonas labai praktiškas masalas ir jaukas. Jo galima įsigyti kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje. Paprastai žūklėje batono net nereikia daug. Batonas taip pat vienas iš pigiausių masalų ir jaukų. Pigiau turbūt gali būti tik meškeriotojo prisikasti sliekai. Nesunaudotą batoną žūklės metu, esant reikalui, galima užšaldyti ir naudoti kitoms žūklėms.

Aptariau patį masalą ir žūklės sąlygas, kada šis masalas efektyvus. Metas aptarti žuvų rūšis, kurios mielai laikosi batono dietos atėjus rudeniui. Iš tikro visos visaėdės žuvys neatsisako batono ar tai būtų šapalai, meknės, karšiai, plakiai, strepečiai ir, žinoma, kuojos. Ypač Angliškos kuojos!

Taigi, apžvelgiau labiau teorinę žūklės batonu, vandeniui vėstant, dalį. Toliau šio masalo ir jauko paruošimas, naudojimo ypatumai ir rezultatai trumpoje žūklės istorijoje, kurią sudaro keturios dalys: Jauko ir masalo paruošimas, Žūklavietė, Įrankiai ir Žūklės eiga.

Jauko ir masalo paruošimas

Batoną masalui ir jaukui pasiruošiau žūklės išvakarėse. Naudosiu 800 g. kepalą, supjaustytą vidutinio storumo riekėmis. Batonas jaukinimui ir ant kabliuko paruošiami skirtingai.

Tris riekes naudosiu masalui. Tam nupjaustau rudus batono kraštus, kurie yra labiau apskrudę. Tuomet kiekvieną riekę kočėlu šiek tiek suspaudžiu ir perpjaunu į dvi dalis. Visas riekių puseles sudedu į sandarų plastikinį maišelį ir palieku šaldytuve. Riekės perpjaunamos per pusę todėl, kad batonas batonas greit džiūsta, o žūklės metu patogu naudoti tik pusę riekės, kai tuo tarpu kitos sandariai paliktos plastikiniame maišelyje. Paminėsiu, kad batonas, kuris skirtas ant kabliuko turi būti kuo šviežesnis. Tada jis bus šiek tiek lipnus ir neblogai laikysis ant kabliuko.

Likusi batono kepalo dalis yra naudojama jaukui. Visos riekės apipjaustomos, kad neliktų apskrudusių kraštų ir tuomet naudojant virtuvinį kombainą susmulkinamos iki kuo smulkesnės frakcijos trupinių. Tuomet trupiniai sudedami į sandarų plastikinį maišiuką ir taip pat paliekami šaldytuve. Skirtingai nei batonas masalui, jaukinimui skirtas batonas neprivalo būti šviežias.

Žūklavietė

Žūklės batonu demonstracijai pasirinkau Grand Union kanalą. Šis kanalas jungia Londoną su Biminhamu taip pat daugybę tarpinių miestų. Kanalas buvo iškastas vidaus laivybai prieš daugiau nei šimtą metų. Kanalo ilgis - virš 220 kilometrų. Šiuo metu kanalas vis dar naudojamas pramoginei arba asmeninei laivybai, tačiau kroviniai kanalu nebeplukdomi.

Šis kanalas puikiai žinomas Anglijos meškeriotojų, kurie net negyvena arti jo ir nė karto nėra čia meškerioję. Net pats legendinis meškeriotojas Bobas Nuddas šiame kanale yra filmavęs ne vieną mokomąjį filmą apie žūklę.

Žūklei pasirinkau kanalo atkarpą šalia miesto Hemel Hempstead, esančio į Šiaurės Vakarus nuo Londono, Anglijoje. Tai bus mano pažintis su šiuo vandens telkiniu, nes nė karto nesu meškeriojęs šiame kanale.

Kanalas, čia 18-20 m. pločio. Šalia kanalo yra takelis, kurį nuo kanalo skiria ne daugiau nei pora metrų vejos, ant kurios ir įsikursiu. Diena žūklei pasitaikė graži ir saulėta, todėl tikiuosi daug praeivių takeliu, bet pasistengsiu jiems nemaišyti.

Kanalo vanduo nėra visiškai skaidrus, kas turėtų palengvinti žūklę. Kanalo paviršiuje daugybė medžių lapų, kurie tikrai trukdys žūklei, bet pasistengsiu ir su jais susidraugauti.

Įrankiai

Šįkart naudosiu sudurtinę, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad batonas neefektyvus meškeriojant plūdine su rite ar net dugnine. Priešingai, mano nuomone, plūdinės su rite naudojimas tekančiame vandenyje kai masalas batonas, gali turėti keletą esminių pranašumų prieš sudurtinę. Tačiau apie tai kituose straipsniuose. Kodėl pasirinkau sudurtinę šioje žūklėje? Turbūt esminis kriterijus - meškerioju gana siaurame kanale, kur virš galvos medžių šakos ir užmesti būtų gana keblu. Taip pat, kanalo žuvys yra atsargios, todėl masalo pateikimas turi būti puikus.

Taigi, sudurtinė 13 m. MAP Parabolix STI. Trys topai: vienas jaukinimui su kaušeliu, kitu du meškeriojimui. Abiejuose topuose 4 numerio Preston Innovations Slip gumos. Sitemelės sudaro:

1. 0,6 gr. Drennan AS3 plūdė, 0,11 mm. pagrindinis valas, 15 cm ilgio 0,07 mm. pavadėlis iš Drennan Supplex Fluorocarbon su 20 nr. Middy 63-13 kabliuku.
2. analogiška pirmajai, tik plūdė 0,1 gr. KC-Carpa Silver.

Antroji sistemelė būs naudojama, jei sulauksiu daug kibimų, kai masalas "krenta".

Taip pat labai svarbu paminėti įrankius, kurie palengvina batono uždėjimą ant kabliuko. Šie įrankiai - Drennan Bread Punch. Šių įrankių pagalba įmanoma suformuoti įvairių diametrų diskus (ar išspaudas) iš batono riekės ir po to užverti tuos diskus ant kabliuko.

Batono disko suformavimas

Žūklės eiga

Žūklę pradedu apie 11 valandą, vieną spalio pirmosios pusės rytą. Pirmiausiai išsimatuoju gylį. Kanalo viduryje gylis apie 1,20 metro. Pasirenku tašką šiek tiek toliau nei viduryje, nes tikiuosi ne vienos kanalinės baržos praplauksiančios kanalo viduriu. Jaukindamas toliau nei pagrindinis vandens transporto takas, tikiuosi, kad jaukas praplaukus baržai nebus „nuplautas“.

Įtaisai suformuoti batono išspaudoms

Pasirinktame taške jaukinu, stalo teniso kamuoliuko dydžio, iš batono trupinių suformuotu rutuliuku. Labai svarbu paminėti, kad batoną būtina stipriai sudrėkinti prieš jaukinant, kitaip rutuliukas nenuskęs iškart ir gali dreifuoti vandens paviršiuje gana ilgai. Drėkinu batono trupinius Sensas purkštuvu, tol kol paėmus saują trupinių ir suspaudus, vanduo beveik ima sunktis tarp pirštų. Kitas variantas, kaip pasunkinti batono rutuliukus, naudoji smulkius, iš žvyro atskirtus akmenukus. Paminėsiu, kad iš plastikinio maišelio išimamu tik tiek trupinių, kiek reikia suformuoti vienam jauko rutuliukui. Tokiu būdu trupiniai neišdžiūsta ir nepraranda savo kvapo.

Batono trupinių jauko rutuliukas

Taigi, pradinis jaukinimas atliktas - metas žūklei. Čiumpu 6 mm. skersmens batono išspaudoms formuoti skirtą įrankį ir netrukus sistemelė keliauja link jaukinimo vietos. Išstūmus visą sudurtinę ir pasiekus jaukintą tašką, sistemėlė lėtai įleidžiama. Praeina greitos kelios sekundės ir plūdė tiesiog šauna po vandeniu. Pakertu, ir jaučiu aname gale nedidelę žuvelę ant kabliuko! Puiku, atrodo, žūklavietę pasirinkau teisingai ir bent kelios žuvys tikrai sukinėjasi aplinkui. Dar po kelių akimirkų nedidelė kuoja suspurda vandens paviršiuje ir po to mano rankose.

Kuoja laikinai patalpinama į sietelį, tuomet šviežia batono išspauda užveriama ant kabliuko ir sistemėlė išstumiama manevruojant tarp nukritusių lapų link jaukinimo vietos. Kibimas vėl praėjus vos kelioms sekundėms. Pakertu ir dar viena nedidelė žuvelė spurda ant kabliuko. Šį kartą tai gružlys, ir tikrai stambokas kaip šiai žuvų rūšiai. Įdomu, kad net šios upinės žuvys prisitaikė kanalo sąlygoms ir dar įdomiau, kad jos maitinasi batonu.

Gružlys keliauja į sietelį, o mes veriu kitą batono diską ant kabliuko. Batono užvėrimas ant kabliuko naudojant Drennan Bread Punch įrankius yra gana paprastas procesas:

  • Batono riekė padedame ant lygaus ir kieto paviršiaus
  • Drennan Bread Punch įrankis įsmeigiamas į batoną ir šiek tiek pasukiojamas
  • Drennan Bread Punch ištraukiamas iš riekės ir jo antgalyje lieka batono diskas
  • Į įrankio antgalyje esančią rėvą įstatomas kabliuko smaigalys ir kabliukas traukiamas taip, kad užkabintų batono diską


Galutinis rezultatas

Sugaunu dar ne vieną gružlį ir ne vieną kuoją ir visa žūklė eina puikiai, kol staiga kanalas pasidaro panašus į upę. Mano 0,6 g. plūdelė pasidaro gerokai per lengva. Įtariu, kad netoliese esantys vandens vartai buvo atidaryti, kad praleistų baržą. Kanalui tekant kibimo dažnumas nė kiek nesumažėjo, toliau traukiu nedideles kuojeles ir gružlius.

Galiausiai pamatau atplaukiančia baržą. Įdomu, kaip žuvys elgsis jai praplaukus? Netrukus sužinosiu. Pasisveikinu su praplaukiančios baržos kapitonu ir vėl išstumiu sistemėlę į jaukinimo vietą. Laukiu minutę, dvi ir kai per penkias minutes nesulaukiu kibimo - baržos įtaka aiški. Žinoma, nemanau, kad žuvys išsigando baržos. Žuvys kanale turi būti pripratusios prie jų. Manau, barža praplaukdama tiesiog nušlavė visus batono trupinius ir jaukinimo vietoje visiškai tuščia. Pakartosiu jaukinimo procedūrą ir tikiuosi, kad žuvys akimirksniu sugrįš.

Pajaukinus išstumiu sistemėlę ir kibimas iškart! Pamoką išmokau, praplaukus baržai net neverta laukti kibimų - reikia iškart jaukinti ir tik tuomet žūklė bus efektyvi. Kibimų dažnumas grįžo į pradinę stadiją, taigi vėl mėgaujuosi žūkle. Žinoma, norėtųsi šiek tiek didesnių kuojų ar vieno kito karšiuko, tačiau su stambesnėmis žuvimis, ypač karšiukais, gali būti keblu. Vieną dieną jie maitinasi kaip pašėlę, o kitą atrodo, kad vandens telkinyje jų tiesiog nėra.

Praplaukia dar viena barža. Šįkart laiko negaištu ir vos tik vanduo šiek tiek aprimsta, išstumiu batono trupinių rutuliuką į jaukinimo vietą. Vėl ant kabliuko veriu šviežią duonos diską ir kibimo laukti netenka.

Po pietų praeivių ir dviratininkų skaičius gerokai padidėja ir žūklė pasidaro gana sudėtinga. Išstumti sudurtinę lygiagrečiai kranto linijai labai nepatogu, bet tik tokiu būdu nemaišoma praeiviams.

Nors žuvys kimba tikrai puikiai, imu galvoti apie žūklės pabaigą, kai mano sietelyje plaukioja apie 80 žuvų. Didesnių egzempliorių šiandien nepasitaikė ir tik du kartus panaudojau graibštą didesnėms kuojoms. Šiek tiek padvejojęs, nusprendžiu, kad tiek nepakanka. Privalau pasiekti triženklį skaičių ir tik tuomet batonui uždėsiu dar vieną pliusą.

Magiškas šimtas netrukus pasiektas, tačiau negaliu sustoti ir sau vis pažadėdamas, kad tai „paskutinė žuvis“ pasiekiu 110 kol galiausiai susivokiu, kad šiandienai užteks.

Apibendrinus, smagi žūklė, daug kibimų. Žuvų dydis neįspūdingas, tačiau nepamirškime, kad tai siauras kanalas ir jame vyraujantis žuvies dydis būtent toks.

Prieš atsisveikindamas paraginsiu ir jus būtinai pabandyti meškerioti naudojant batoną Lietuvos upėse šį rudenį. Tikiu, kad rezultatai tikrai nenuvils!