Veikimo principas

Jeigu įprastoje neinercinėje ritėje valą ant būgnelio kloja velenėlis, esantis ant ritės lankelio peties, tai uždaro tipo „sesėje“ tai atlieka kaištukas ir gaubtas, esantys ritės būgnelio priekyje. Valas tarsi įspraudžiamas tarp ritės gaubto guminės tarpinės ir metalinio būgnelio krašto, o jį ant būgnelio kloja metalinis kaištukas.

Uždaro tipo neinercinių ričių tipai

Jos būna laikomos kaip multiplikatorinės ritės, t.y., viršuje, arba kaip beinercinės ritės – apačioje. Pagal tai, kaip jos laikomos, valo „paleidimo“ mygtukai gali būti ritės korpuso gale, ant būgnelio arba net ant ritės kojelės.

Privalumai ir trūkumai

Tokio tipo rite tikrai patogu meškerioti vėjuotu oru. Uždaro tipo beinercinėje ritelėje valas neturi galimybės niekur užsipinti ar užsinarplioti. Ir užmesti su tokia rite galima vos ne viena ranka, paspaudus mygtuką, esantį ant ritės būgnelio arba ritės korpuso gale.

Tačiau uždaro tipo neinercinė ritė turi ir nemažai trūkumų. Visų pirma, dėl didelės valo trinties valas nuo tokio tipo ritės būgnelio slenka ne taip jau lengvai. Antra – didesnio valo kiekio, vėlgi dėl tos pačios trinties, uždaro tipo beinercinėje ritėje užvynioti nelabai įmanoma, nes atsiradus apkrovai, pvz., traukiant stambią žuvį, valo vijos, esančios ant būgnelio įsispraudžia viena į kitą. Trečia – tokio tipo ričių stabdžiai retai kada būna labai „jautrūs“. Na ir ketvirta – dažnai uždaro tipo neinercinės ritės būna lėto perdavimo, siekiančio vos 3,9 : 1.

Tai kurgi jas, galų gale, panaudoti?

JAV tokio tipo ritės naudoja jaunieji žvejai. Jomis lengva išmokti naudotis, todėl pirmuosius žingsnius žūklės pasaulyje pradedantys meškeriotojai jas išties mėgsta.

Ūkanotame Albione vis dar yra žvejų, mėgstančių uždaro tipo neinecinėmis ritėmis žvejoti palaidynėmis upėje. Dėl paprastos valo paleidimo konstrukcijos, tokio tipo ritele itin patogu prilaikyti valą, leidžiant plūdei tai sustoti, tai vėl plaukti su srove. O pamačius kibimą, galima staigiai pakirsti, nes nesant ritės lankelio, neprarandamas itin svarbus momentas – tarp laisvo ir jau įtempto valo.

Kurgi galėtumėme tokias rites panaudoti Lietuvoje? Turbūt taip pat kaip anglai – meškeriojant palaidynės būdu upėse. Na ir esant vėjuotam orui – stovinčiuose vandens telkiniuose gaudant su lengvomis plūdėmis nedideles žuvis.