Pats į kabliuką žiūriu kaip į svarbią sudedamąją meškerės dalį, tačiau kiti elementai nė kiek ne mažiau svarbūs. Sakykime, kai žuvis laikosi toliau nuo kranto, reikia tinkamo koto, kad tą kabliuką su masalu užmesti. Sistemėlė taip pat turi būti tinkamai parinkta kaip ir pavadėlio valo diametras ir taip toliau... O kur dar masalo pasirinkimas!

Na, bet visą šiuolaikinės žūklės teoriją šį kartą praleisiu. Labiau noriu pasidalinti savo atradimais, kas liečia kabliukų modelius žūklei plūdine. Paklausite, kodėl būtent plūdinei ir apskritai, koks skirtumas tarp kabliukų, sakykime, plūdinei ar dugninei?

Mano supratimu, kai žuvis sugriebia masalą, kuris yra užvertas ant kabliuko, esančio delikačiai subalansuotoje plūdinės sistemėlėje, jai kabliuko smaigalys daugeliu atveju iškart neįsminga į žabtus. O kai meškeriotojas pastebi kibimą ir pakerta greitu judesiu, tuomet kablys įsminga į žuvies burnos audinius.

Dugninės atveju, kabliukas žuviai dažniausiai jau būna šiek tiek įsmigęs, kai meškeriotojas pamato kibimą. Galite su tuo sutikti arba ne, bet ši mano teorija yra susijusi su pastebėjimais, kaip aš vizualiai matau kibimus žūklės metu. Sakykime, net kuojų kibimai, meškeriojant sudurtine su jautriomis plūdėmis būna gana lėti ir užtikrinti – plūdė tiesiog iš lėto panardinama. Su stambesniais karšiais ar lynais tai vyksta dar lėčiau. O va, su dugnine, kuojų kibimai dažniausiai būna itin greiti, kaip ir stambesnių žuvų. Mano nuomone, kai žuviai kabliukas įsminga, ji ima panikuoti ir natūraliai nori sprukti kuo toliau ir kuo greičiau iš tos vietos. Tuomet tie greiti kibimai ir matosi, kai dugninės viršūnėlė greit supurtoma, kartais net nespėjus pakirsti. Na, bet tai tik teorija, kuria tikiu aš ir atitinkamai renkuosi skirtingus kabliukus.

Taigi, remiantis aukščiau išdėstytais samprotavimais, plūdinei renkuosi kabliukus, kurie pasižymi siauresniu lenkimu. „Siauras“ ar „platus“ lenkimas yra tik sąvokos, kurios reiškia kabliuko smaigalio atstumą tarp kotelio ir smaigalio. Na, bet kabliuko lenkimas – vienintelis kriterijus, todėl pabandysiu išdėstyti reikalavimus, kuriais vadovaujuosi, rinkdamasis kabliukus plūdinei:

Forma. Mėgstamiausia kabliukų plūdinei lenkimo forma yra Crystal arba artima jai. Tai yra siauro lenkimo kabliukai, kai tarp kotelio ir smaigalio atstumas nėra didelis ir taip pat vielos atkarpa netoli smaigalio yra sulenkta smailiu kampu.

Siauro lenkimo kabliukai yra delikatesni, lengvesni ir lengviau praryjami žuvies. Taip pat, dėl siauro kabliuko lenkimo sumažėja tikimybė, kad žuvis pajus kabliuko smaigalį, prieš meškeriotojui pamatant kibimą ir išspjaus masalą.

Aštrumas. Šiandien visi japoniški kabliukai yra labai aštrūs. Deja, ne visi kabliukai išlaiko tą aštrumą ir kelių žuvų kai kurie kabliukų modeliai pasidaro buki ir ant jų būna sunku užverti net masalą. Taigi, bandymų keliu atsirinkau tuos kablius, kurie ilgiau išlieka aštrūs. Plūdinei dažnai reikia ilgaamžiškų kabliukų, nes sugaunama daug žuvies.

Tvirtumas. Dažniausiai renkuosi kiek storesnės vielos, tačiau mažesnius kabliukus. Mažas kabliukas pagerina masalo pateikimą, na o tvirtumas reikalingas tuomet, kai sulaukiama daug kibimų ir kabliukas patiria nemažas apkrovas kovojant su žuvimis.

Iš tikro, išbandžiau ne vieną dešimtį populiarių kabliukų modelių, kuriuos naudoja Anglijos meškeriotojai. Vieni kabliukų modeliai buvo atmesti, o kiti tiko. Deja, vieno modelio, kuris tiktų visiems atvejams, neatradau. Tokio greičiausiai ir nėra. Visgi, pavyko sumažinti kabliukų modelius iki keleto, kuriuos ir aprašysiu. Tačiau prieš žengiant prie konkrečių kabliukų modelių, aptarkime keletą kabliukų savybių.

Su užkarpėlėmis ar be jų?

Visada stengiuosi rinktis kabliukus tiek plūdinei, tiek dugninei tokius, kurie yra be užkarpėlių. Mano mąstymas čia labai paprastas – kabliukai be užkarpėlių pasižymi tokiais privalumais:

1. Kabliukai be užkarpėlių mažiau žaloja masalą, todėl jis atrodo natūralesnis žuviai;

2. Kabliukai be užkarpėlių mažiau žaloja žuvį, o kadangi laimikį visada paleidžiu, man tai aktualu;

3. Kai kabliukas be užkarpėlės įsminga į sieto tinklą, rūbus ar meškeriotojo pirštą – užtenka jį ištraukti, ko nepasakysi apie kabliukus su užkarpėlėmis. Ne kartą stebėjau kaip kolegoms meškeriotojams teko baigti žūklę ankščiau ir skubėti į raudonu pliusu pažymėtą įstaigą, kad neskausmingai išoperuotų giliai įsmigusį kablį.

Kai man patinkantis kabliukų modelis būna su užkarpėlėmis, tuomet užkarpėles pašalinu mažomis replytėmis, prispaudžiant užkarpėlę prie kabliuko vielos.

Paminėsiu, kad visiškai netikiu teorija, kad, neva, kabliukai su užkarpėlėmis geriau „laiko“ pakirstą žuvį. Mano nuomone, daug svarbiau yra kabliuko forma ir laimikio varginimo technika.

Su lopetėlėmis ar kilputėmis?

Kabliukus su kilpute valui pritvirtinimui naudoju tik tuomet, kai naudoju „plauko“ sistemėlę masalo pritvirtinimui. Visais kitais atvejais, kai masalą tiesiog veriu ant kablio, naudoju kabliukus su lopetėlėmis. Tokie kabliukai yra šiek tiek lengvesni ir atrodo delikačiau, todėl masalo pateikimas yra geresnis.

Kaip pririšti kabliuką?

Kabliuko tvirtinimui prie valo naudoju Whipping mazgą. Šis mazgas atrodo gana sudėtingas, tačiau yra daug tvirtesnis už bandytus kitus ir iš tikro niekada nėra atsirišęs ir valas niekada nėra trūkęs per šį mazgą. Šio mazgo sudarymo seka dešiniarankiams yra tokia:

  1. Suformuojama maždaug 5 cm. skersmens kilpa ir suspaudžiama kairės rankos pirštais, paliekant maždaug 3 cm. galą;
  2. Į tą vietą, kur laikoma kilpa, įstatomas kabliukas;
  3. Dešinės rankos du pirštai, įkišami į kilpą;
  4. Dešinės rankos pirštai su šiek tiek įtemptu kilpos valu yra vedami aplink kabliuko kotelį, laisvą valo galą ir vieną kilpos valo atkarpą;
  5. Padaroma 8–10 apvijų;
  6. Apvijos suspaudžiamos kairės rankos pirštais, taip neleidžiant joms suirti. Kaip matote, turi susidaryti 2 kilpos;
  7. Laisvas galas tempiamas tol viena iš kilpų visiškai užveržiama;
  8. Kitas valo galas taip pat tempiamas, kol užveržiama likusi kilpa. Svarbu nepamiršti sušlapinti mazgo prieš užveržiant;
  9. Galiausiai belieka nukirpti nereikalingą valo atkarpą prie mazgo.

Kai jau aptariau svarbiausius kabliukų parametrus ir kaip juos surišti, pats laikas pereiti prie konkrečių kabliukų modelių.

Drennan Silverfish Maggot

Jei kas nors lieptų pasirinkti vieną kabliuko modelį, kurį galėsiu naudoti visą likusį gyvenimą, tai rinkčiausi būtent šiuos, Drennan Silverfish Maggot kabliukus.

Šie kabliukai gaminami nuo 22 nr. iki 14 nr. ir pats naudoju visus dydžius. Kabliukai yra be užkarpėlių ir pasižymi bronziniu atspalviu, kuris išlieka gana ilgai ir nenusitrina žūklės metu.

Kabliukų formą kiek primena ankščiau aprašytą Crystal formą, tačiau kabliuko smaigalys yra palenktas į vidų, kas nebūdinga klasikinei Crystal formai. Kabliuko lenkimas taip pat kiek platesnis nei klasikinės Crystal formos.

Drennan Silverfish Maggot

Kabliukai pasižymi dideliu tvirtumu, palyginus vielos diametrą. Prie kabliuko tvirtumo savybių prisideda pačios vielos tvirtumas, kabliuko forma ir žinoma faktas, kad viela yra gerokai suplota per visą kabliuko sulenkimą. Čia turiu omenyje, kad viela, iš kurios gaminami kabliukai, yra apvali, tačiau kai kabliukas išlankstomas į reikalingą formą, sulenkimas yra suspaudžiamas, taip pridedant kabliukui tvirtumo.

Drennan Silvefish Maggot yra aštrūs kabliukai ir jų aštrumas išlieka gana ilgą laiko tarpą. Žinoma, yra keletas aštresnių modelių kabliukų, bet jų kiti parametrai nėra tinkami.

Kaip sako jų pavadinimas, šie Drennan kabliukai buvo sukurti žūklei musės lervomis. Tačiau mano pastebėjimas jie puikiai tinka visiems masalams, kuriuos tik esu bandęs, žinoma, tik svarbu pasirinkti tinkamą kabliuko didį pagal masalo didį. Sakykime, 14 nr. kabliukai puikiai tinka kukurūzui, padoresnei slieko atkarpai, minkštai peletei, batonui ir taip toliau. Žinoma, dvi ar trys musės lervos ant šio dydžio kablio taip pat sėdės puikiai. Jei rinktis mažiausią modelio gamos numerį – 22, tai čia tinka viena pinka, uodo trūklio lerva ar mažas duonos gabaliukas.

Šiais kabliukais gaudau kuojas, šapalus, raudes, plakius, karšius, lynus, strepečius, ešerius ir kitas žuvis. Šie kabliukai nors ir gana tvirti, vis dėl to aktyviai karpių žūklei komerciniuose yra per silpni. Tiesiog kelių kilogramų karpį reikia varginti atsargiau, kad neatsilenktų kabliukas, o tam gaištamas laikas.

Rekomenduočiau rinktis valų diametrus pagal kabliuko didį. Sakyčiau 22 nr. kabliukams optimalus valo storis yra 0,07 mm.–0,09 mm, na, o didžiausius 14 nr. kabliukus risčiau prie 0,13 mm ar plonesnio valo. Visi kiti dydžiai būtų šiame valų diametrų ruože.

Guru LWG

Kai aukščiau aprašytiems Drennan kabliukams pritrūksta tvirtumo, tuomet naudoju kompanijos Guru LWG modelio kabliukus. Šie kabliukai gaminami nuo 20 nr. iki 12 nr.

Iš esmės šių kabliukų forma taip pat gerokai primena Drennan Silverfish Maggot kabliukų formą. Tačiau yra ir keli esminiai skirtumai. Pirmiausia, kaip jau supratote, šie kabliukai yra pagaminti iš šiek tiek storesnės vielos, todėl jie yra gerokai tvirtesni.

Antra, šie kabliukai tikrai aštresni už Drennan ir be to išlieka aštrūs visos žūklės metu, nebent kabliukas dažnai liečiasi su akmenuotu dugnu. Na, ir galiausiai, šie kabliukai yra tamsiai rudos spalvos, kuri turėtų puikiai maskuoti kabliuko kontūrą.

Paminėsiu, kad šie kabliukai yra be užkarpėlių, o kabliuko sulenkimo vieta yra šiek tiek suplota, kas šiuos kabliukus dar labiau sustiprina.

Guru LWG

Šiuos Guru kabliukus naudoju, kai gaudau karpius, lynus ar kitas stambesnes žuvų rūšis. Žinoma, kartais jie puikiai tinka ir kuojoms, kai jos neįnoringos ir nevengia masalo užverto ant sunkesnio kabliuko.

Tinka šie kabliukai tinka visiems masalams kokius tik galiu sugalvoti: nuo aštuonių musės lervų ar dviejų kukurūzų ant 12 nr. kabliuko iki vienos ar dviejų pinkų ant 20 nr. kabliuko.

Rekomenduočiau naudoti 0,11 mm–0,12 mm skersmens valus šio modelio mažiausiems kabliukams bei 0,15 mm–0,17 mm valus didžiausiems kabliukams. Tarpiniai kabliukų dydžiai turėtų būti rišami prie valų, patenkančių į intervalą nuo ploniausio iki storiausio valo.

Middy 63-13

Šie kompanijos Middy 63–13 kabliukai pasižymi klasikinės Crystal formos lenkimu. Taip pat tuo, kad jie yra dengti teflonu, kuris suteikia pilką matinę spalvą. Teflono panaudojimo pagrindinis tikslas – sumažinti atspindžius nuo kabliuko ir taip neva nebaidyti įtarių žuvų. Kiek tame yra tiesios – sunku pasakyti, bet pats labiausiai vertinu kuo tamsesnio atspalvio kabliukus.

Šie kabliukai gaminami nuo 24 nr. iki 12 nr., bet pats naudoju tik 24 nr., 22 nr. ir 20 nr. (24 nr. ir 20 nr.). Naudoju tik mažiausius gamos kabliukus, nes didesnieji jau yra šiek tiek per stori mano poreikiams.

Middy T6310

Šiuos mažyčius, tačiau gana tvirtus kabliukus dažniausiai naudoju meškeriodamas kuojas sudurtine, kai reikia mažo, ilgaamžio ir labai ilgai aštrumą išlaikančio kabliuko. Kartais pavyksta ištraukti daugiau nei 50 žuvų su vienu kabliuku, kas tikrai padidina žūklės tempą.

Paminėsiu, kad šie kabliukai yra be užkarpėlių ir jie nėra suploti sulenkimo vietoje, tačiau tvirtumo jiems tikrai užtenka: yra tekę galynėtis su virš kilogramą sveriančiais ešeriais, kurie užkibo atsitikinai, gaudant kuojas... Ir mažyčiai 24 nr. kabliukai neatsilenkė.

Rekomenduočiau rišti šiuos, 24 nr.–20 nr. dydžių, Middy kabliukus prie 0,06 mm–0,08 mm valo. Didesniesiems kabliukams reiktų storesnių valų, tačiau kadangi pats jų nenaudoju, rekomenduoti konkretesnių valų storių negaliu.

Kamasan B511, B512 ir Gamakatsu Gama Green

Pabaigai palikau pačius delikačiausius kabliukus, kuriuos naudoju. Tai yra trys kabliukų modeliai: Kamasan B512, Kamasan B511 ir Gamakatsu Gama Green.

Visi trys kabliukų modeliai pasižymi klasikiniu Crystal lenkimu ir tuo, kad yra pagaminti iš itin plonos vielos. Abu Kamasan modeliai yra su užkarpėlėmis, kurias pašalinu, o Gamakatsu yra be užkarpėlių. Dar jie skiriasi spalvomis: B511 yra nikelio atspalvio, B512 raudoni, o Gama Green žali.

Kamasan B511 gaminami nuo 26 nr. iki 14 nr., B512 nuo 24 nr. iki 10 nr., na, o Gamakatsu nuo 24 nr. iki 16 nr.

Maži kabliukai Kamasan B510/B511 ir Gamakatsu Gama Green

Naudoju visų šių modelių tik 24 nr. kabliukus. Iš šio paveikslėlio nevisai lengva suprasti, kokio dydžio iš tikro yra šie kabliukai, taigi, verta paminėti, kad šių kabliukų ilgis siekia maždaug 5 mm. Kaip supratote, tokių mažų kabliukų surišimui reikia nemažai praktikos ir kruopštumo.

Iš visų trijų modelių aštriausi ir ilgaamžiškiausi yra Gamakatsu kabliukai, tačiau jie yra ir dvigubai brangesni! Be to, dažniausiai greičiau susidėvi itin plonas valas, ant kurio pririštas tas kabliukas, nei pats kabliukas. Vis dėl to naudoju visus tris dėl jų spalvų. Raudonus Kamasan B512 naudoju pinkoms, nikeliuotus Kamasan B511 – batonui ir žaliuosius Gamakatsu Gama Green uodo trūklio lervoms. Be abejo, šiuo atveju universaliausia yra žalia spalva, todėl ateityje galbūt Kamasan modelių atsisakysiu, kad dar labiau sumažinti kabliukų variacijas.

Paminėsiu, kad šiuos kabliukus naudoju žūklei Anglijos kanaluose, kai sudurtine gaudomos smulkio kuojytės ir delikačių kabliukų ir plonų valų naudojimas ženkliai prisideda prie laimikio gausos.

Šių dydžių kabliukus rekomenduočiau rišti prie 0,05 mm–0,07 mm skersmens valo. Storesniu valu būtų sunkoka suformuoti mazgą ant itin plono kabliuko. Suprantu, kad tokia žūklė Lietuvoje nėra populiari todėl čia savo pasakojimą apie delikačiuosius kabliukus ir baigsiu.

Pabaigai palinkėsiu išbandyti mano rekomenduotus modelius, jei jaučiate, kad pagal mano apibūdinimą, jūsų kabliukų plūdinei arsenale kažko trūksta. Taip pat minėsiu, kad kituose straipsniuose aprašysiu kabliukus dugninei ir „plauko“ sistemėlei, taigi, laukite tęsinio!