Pastaruosius kelerius metus gana dažnai teko meškerioti karšius dugnine ir karpyti sliekai labai dažnai būdavo vienas iš pagrindinių jaukinimo elementų. Taigi, tikrai verta pakalbėti apie taip, kaip sliekus ir kitus masalus reiktų smulkinti ir kokius įrankius tam naudoti.

Kad skaitytojui būtų lengviau susigaudyti, šį rašinį suskirstysiu į keletą dalių. Pirmosiose dviejose aptarsiu kokius masalus reiktų smulkinti ir kaip smulkiai, o trijose paskutinėse, aprašysiu konkrečiai kokiais įrankiais reiktų atlikti masalų smulkinimo darbą.

Kokius masalus reiktų smulkinti?

Mano nuomone, beveik visus masalus galima smulkinti, kad pateikti juos kartu su pirktiniu jauku. Tai gali būti sliekai, musės lervos, kukurūzai, žirniai, kruopos, apsiuvos ir taip toliau.

Vienintelis masalas, kurio tikrai nereiktų smulkinti būtų uodų truklių lervos. Mano pastebėjimais, ir taip pat esu skaitęs keletoje užsienietiškos periodikos leidinių, kad uodų truklių lervos yra daug efektyvesnės, kai yra gyvos ir rangosi prie dugno. Jų karpymas reiškia jų nužudymą, o to pasėkoje sumažinimas jų efektyvumas. Esu matęs ne kartą, kaip dalis žūklės varžybose dalyvaujančių meškeriotojų bando sukčiauti ir naudoti uodų truklių lervų sultis, kad sudrėkinti jauką, nors uodų truklių lervos yra uždraustos pagal varžybų taisyklės. Nepamenu, kad bent kartą tie meškeriotojai būtų puikiai pasirodę varžybose, ir to pagrindinė priežastis būtų būtent jaukas, kuris buvo sudrėkintas uodų truklių sultimis.

Kaip – smulkiai / rupiai?

Iš esmės, kaip smulkiai reiktų sukarpyti masalus priklauso nuo situacijos. Sakykime jei meškeriojamos stambios žuvys, tokios kaip karšiai, lynai, karosai ar karpiai kai vanduo šiltas – galima masalus susmulkinti tik vos vos. O va taikantis į tas pačias žuvų rūšis esant vėsiam vandeniui – jau verta susmulkinti masalus gana smulkiai.

Smulkioms žuvims, tokios kaip kuojos, plakiukai ar mažesni karšiukai, paprastai masalus reiktų susmulkinti gana smulkiai, nes kitokiu būdu šios žuvelės greit prisiris visko ir nebekibs.

Taip pat, galioja ir kelios bendros taisyklės, kas liečia susmulkintų masalų dydžius, kurias verta aptarti.

Pirmiausia, susmulkinti masalai visada turi būti mažesni už tą masalą, kuris bus ant kabliuko, nes kitokiu būdu žuvys atkreips dėmesį į masalą su kabliuku vėliausiai, kai visa kita daugmaž jau suėsta.

Antra, masalų nerekomenduočiau susmulkinti į visiškos košės/sulčių, kai taikomasi į padoresnes žuvis. Per smulkūs masalai nebeatlieka savo funkcijos – žuvis turi galėti juos surasti ir po truputį rinkti nuo dugno. Tikiu, kad dalis meškeriotojų sakys, kad neva lieka kvapas ir to užtenka. Mano nuomone, kvapas yra tik vienas iš faktorių, tačiau ne pagrindinis – daug svarbiau, kad žuvys galėtų ant dugno surasti nedidelių kąsnelių.

Rankinis maisto kombainas

Šį prietaisą pasiskolinau iš virtuvės ir apgyvendinau savo meškeriotojo krepšyje gana nesenai – gal prieš pusantrų metų ar panašiai. Tokio poelgio tikslas buvo grynai eksperimentinis, kad pasižiūrėti, kaip šis prietaisas pakeistų mano naudojamas žirkles bei galbūt palengvintų ir pagreitintų visą karpymo procesą.

Iš esmės, nors ir tikiu, kad dažnam Lietuvos meškeriotojui masalų smulkinimas virtuviniu kombainu bus naujovė, tačiau žinau, kad kai kurie Anglijos meškeriotojai tai daro jau turbūt dešimtmečius.

Rankinis / mechaninis virtuvinis maisto kombainas

Kaip tai veikia? Iš esmės viskas yra labai paprasta, į plastikinę kombaino talpą yra įdedamas norimas kiekis masalų, uždengiamas dangtis, tuomet viena ranka dangtis ir talpa yra suspaudžiami, o kita ranka yra greitai traukinėjamas laikiklis prie kurio yra pritvirtinta virvė.

Apibendrinant, man šis masalų smulkinimo įrankis nepatinka dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, masalai turi būti idealiai švarūs, prieš pradedant juos smulkinti, kitokiu būdu greitai atšips įrankio pjaustyklės.

Antra, tokie masalai, kaip sliekai šiuo įtaisu smulkinasi labai netolygiai – dalis sliekų pavirsta sultimis po keliolikos pratempimų, o kiti lieka beveik viso ilgio. Todėl, labai sunku pasiekti norima sliekų konsistenciją.

Trečia, šis įrankis yra per sudėtingas ir nepatikimas – tiesiog jį sudaro greit atšimpantys peiliai, spyruoklė, dantračiai, virvė ir panašiai. Tiesiog, daug kas gali sugesti, bet iš praktikos esu pastebėjęs, kad greičiausiai atšimpa šių kombainų pjaustyklės ir tuomet visą kombainą tenka išmesti.

Trijų porų ašmenų žirklės

Sakyčiau, kad trijų porų ašmenų žirklės yra pats populiariausias meškeriotojų tarpe naudojamas įrankis smulkinti sliekams. Žinoma, ne vien sliekus šiuo įrankiu galima smulkinti, bet ir musės lervas ir jų kokonus, kukurūzus ir panašiai.

Iš tikro, trijų porų ašmenų žirklėmis naudotis yra gana patogu – masalai sukarpomi atliekant 3 kartus mažiau judesių, ar bent jau teoriškai. Itin patogu karpyti didesnius sliekų kiekius, kai norima daryti startinį jaukinimą arba kai sliekai pateikiami į žūklavietę gana reguliariai pajaukinant papildomai.

Trijų ašmenų porų žirklės

Vis dėl to trijų ašmenų žirklės turi ir keletą esminių trūkumų.

Pirmiausia, dėl to, kad įrankis turi tris poras ašmenų, reikia tris kartus daugiau jėgos, kad atlikti vieną kirpimą. O tai reiškia, kad tokių žirklių rankenėlės yra pakankamai apraunamos ir gana dažnai tiesiog sulūžta.

Antra, karpomi masalai turi būti gana minkšti ir švarūs (pavyzdžiui sliekai turi būti gerai nuplauti ir nežemėti), nes kitokiu atveju karpyti jų išvis nebus įmanoma.

Sodininko arba virtuvinės žirklės

Aukštos kokybės virtuvinės žirklės arba sodininko žirklės yra mano pats mėgiamiausias įrankis masalų smulkinimui. Jų konstrukcija yra paprasta ir patikima. Jos yra pagamintos taip, kad pakeltų dideles apkrovas todėl ir karpant masalus jos tiesiog tarnauja ilgiau.

Tikiu, kad dalis skaitytojų sakys, kad masalai sukarpomi tris kartus lėčiau, jei palygintume su trijų porų ašmenų žirklėmis. Nesutikčiau su šiuo teiginiu, nes virtuvinės/sodininko žirklės yra didesnės, turi ergonomiškas rankenėles ir daug kartų aštresnius ašmenis. Taigi, karpant masalus galima tiesiog atlikti karpymo judesius labai mikliai – daug greičiau nei su trigubomis žirklėmis. Taigi, įvertinus faktą, kas masalų nereikia plauti, nes rimtos žirklės neatbunka ir be jokio vargo karpo neplaukus sliekus ištisus mėnesius, manau, trigubų žirklių greičio pranašumas tiesiog dingsta.

Pastaruoju metu pats naudoju Fiskars žirkles skirtas sodininkams. Nors ir nenoriu daryti jokios reklamos, tačiau turiu pasakyti, kad šis produktas yra tikrai geras ir puikiai karpo masalus ir ne tik.

Sodininko žirklės Fiskars

Verta paminėti, kad padorios žirklės žūklėje gali būti panaudotos ne tik masalams karpyti. Meškeriotojams dažnai tenka žūklauti tokiose vietose, kur trukdo pakrantės žolės, švendrai, nendrės ar karklų krūmai. Tokiose situacijose padoriomis žirklėmis be jokių problemų galima apkarpyti aplinkinę augmeniją, kad meškerioti būtų patogiau. Na, o su trigubomis žirklėmis net nerekomenduočiau bandyti karpyti didesnių kuokštų minkštų žolių.

Baigdamas šį rašinį paraginsiu, jaukinant taikias žuvis pirktiniu prievilu, nepamiršti praturtinti tą jauką karpytais masalais, kuriuos vėliau versite ir ant kabliuko. Tokiu būdu žuvys tarsi paragaus masalų gabaliukų be kabliuko ir ims agresyviau maitintis, o kai joms prieš nosį atsiras didesnis masalas su kabliuku – žuvys įsiurbs tą masalą be jokio įtarimo.